Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Kína önkéntes vállalást tett energiahasznosítási hatékonyságának javítására

Kína önkéntes vállalást tett energiahasznosítási hatékonyságának javítására

Kína csütörtökön bejelentette, hogy a globális felmelegedés elleni intézkedések keretében drasztikus mértékben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátás “hatásfokát”.

A kínai kormány bejelentése szerint a GDP egy egységére eső szén-dioxid-kibocsátást a 2005-ös szinthez képest 2020-ig 40-45 százalékkal csökkentik. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy növelik az energia felhasználás hatékonyságát.
“Az intézkedés a kínai kormány nemzeti sajátosságokon alapuló önkéntes hozzájárulása a klímaváltozás elleni globális küzdelemhez” – fogalmaz a kormány közleménye.
Kína csütörtökön bejelentette, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök részt vesz a koppenhágai klímacsúcson az ország elkötelezettségének alátámasztására az üvegház hatást okozó gázok csökkentésére tett globális igyekezet mellett.
A bejelentést azt követően tette meg Kína, hogy a Fehér Ház is jelezte Barack Obama elnök részvételi szándékát a konferencia megnyitóján, hogy személyes jelenlétével is alátámassza az Egyesült Államok elkötelezettségét az üvegház hatást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentése mellett.
Korábban már napvilágot látott az a pekingi álláspont, hogy – a nagy nyomás ellenére – Kína Koppenhágában nem tesz magára nézve kötelező vállalást a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozóan.
Kína már több alkalommal is nyilvánvalóvá tette, hogy kötelező érvényű kibocsátási kvóták lefektetésére törekszik a fejlett gazdaságok számára, de elutasít minden ilyen jellegű korlátozást saját magára nézve.
Kína szerint igazságtalan lenne minden országra egyaránt érvényes kötelezettségeket róni a globális felmelegedés elleni küzdelemben, mivel a környezetkárosítás oroszlánrészét a fejlett országok idézték elő iparosodásuk során az elmúlt 100-200 évben.

Ajánlott tartalom

Meglett az Év háza 2020-as győztese

Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten.