Kína önkéntes vállalást tett energiahasznosítási hatékonyságának javítására

Kína csütörtökön bejelentette, hogy a globális felmelegedés elleni intézkedések keretében drasztikus mértékben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátás “hatásfokát”.

A kínai kormány bejelentése szerint a GDP egy egységére eső szén-dioxid-kibocsátást a 2005-ös szinthez képest 2020-ig 40-45 százalékkal csökkentik. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy növelik az energia felhasználás hatékonyságát.
“Az intézkedés a kínai kormány nemzeti sajátosságokon alapuló önkéntes hozzájárulása a klímaváltozás elleni globális küzdelemhez” – fogalmaz a kormány közleménye.
Kína csütörtökön bejelentette, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök részt vesz a koppenhágai klímacsúcson az ország elkötelezettségének alátámasztására az üvegház hatást okozó gázok csökkentésére tett globális igyekezet mellett.
A bejelentést azt követően tette meg Kína, hogy a Fehér Ház is jelezte Barack Obama elnök részvételi szándékát a konferencia megnyitóján, hogy személyes jelenlétével is alátámassza az Egyesült Államok elkötelezettségét az üvegház hatást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentése mellett.
Korábban már napvilágot látott az a pekingi álláspont, hogy – a nagy nyomás ellenére – Kína Koppenhágában nem tesz magára nézve kötelező vállalást a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozóan.
Kína már több alkalommal is nyilvánvalóvá tette, hogy kötelező érvényű kibocsátási kvóták lefektetésére törekszik a fejlett gazdaságok számára, de elutasít minden ilyen jellegű korlátozást saját magára nézve.
Kína szerint igazságtalan lenne minden országra egyaránt érvényes kötelezettségeket róni a globális felmelegedés elleni küzdelemben, mivel a környezetkárosítás oroszlánrészét a fejlett országok idézték elő iparosodásuk során az elmúlt 100-200 évben.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.