Kezdőlap / Technológiák / Háztartási eszközök / Energiatakarékos égő / Körteláz: hatszor több fogy régi izzóból
Alaposan "bevillanykörtézett" a lakosság Németországban, jóval több fogyott a hagyományos izzókból, mint korábban.

Körteláz: hatszor több fogy régi izzóból

Alaposan “bevillanykörtézett” a lakosság Németországban, jóval több fogyott a hagyományos izzókból, mint korábban.

Az ok: szeptember 1-től tilos korlátlanul árulni hagyományos villanykörtét, hogy terjedjen az energiatakarékosabb és így környezetbarátabb izzók használata. Úgy tűnik, a németek nem sokat törődnek a környezetvédelemmel, mert 35 százalékkal több régi körtét vettek az idei első felében, mint korábban, a 100 wattosokból pedig egyenesen a hatszorosára ugrott fel a kereslet július vége óta.
Pedig éppen a német környezetvédelmi miniszter kezdeményezte a körteregulát az Európai Unióban még 2007-ben.
Keddtől 75 wattosnál erősebb villanykörtéket tilos gyártani az EU-ban, illetve oda importálni. A jövőben fokozatosan kiterjed a tilalom a gyengébb körtékre is, és 2012-re – tervek szerint – teljesen megszűnik az összes hagyományos égő gyártása és importja a közösségben.
A számítások szerint az energiatakarékos izzók egyeduralmával 25 millió tonnával lesz kevesebb a szén-dioxid-kibocsátás.

Ajánlott tartalom

Hogyan végezzük el helyesen a tető és a beépített tetőtér hőszigetelését?

Ha a tetőteret lakótérként kívánjuk használni, akkor a tető megfelelő szigetelése rendkívül fontos. A jó hőszigetelésnek köszönhetően télen melegebb lesz, nyáron hűvösebb.

Nincs hozzászólás

 1. sollersventosa

  Sziasztok!

  Azt hallottátok, hogy az ennergiatakarékos izzók által kibocsájtott hullámok sokkal károsabbak, mint a hagyományos izzók!

  Erre tudna valaki írni pár sort, mert nem egészen tudom, hogy mi is ez pontosan.

  Előre is köszi.

 2. Gábor Mészáros

  Szia,

  Tulajdonképpen arról van szó, hogy a brit egészségügyi hivatal által végzett kutatások kimutatták, hogy az energiatakarékos izzók túl sok UV- sugarat bocsátanak ki. Ebből adódóan a fényérzékeny embereknél könnyeben alakulnak ki pl. az ekcémás betegségek.

  Gonodolom,hogy rájöttek az okosak is erre, mert az újabb gyártámányú égők vastagabb üvegréteggel készülnek, amelyek jobban megszűrik a káros sugárzásokat.