Kezdőlap / Technológiák / Elektromos kétkerekű / Elektromos kerékpár / Lítiumos akkumulátor – veszélyes is lehet!

Lítiumos akkumulátor – veszélyes is lehet!

Van laptopod, mobilod, elektromos fogkeféd vagy épp elektromos kerékpárod?

Pár gondolat a lítium tüzekről:

mechanikai behatásra vagy túlmelegedéstől indulhat be (ez utóbbit egy rossz típusú töltővel is elő lehet idézni)

a fehér füst csak a kezdet, az igazi tűz jóval később lángol fel, amikor már mindenki azt hiszi, hogy túl vagyunk a nehezén

a füst borzasztóan mérgező. Ha meglátod, akkor futás, és mentsd az emberéletet (nem vicc)

amikor a sérült cellák melletti cellák is begyulladnak, akkor indul az igazi tűzhányó

ehhez az égéshez nem kell oxigén, így felesleges pokrócokat rádobálni

a vízzel oltás a legrosszabb dolog, amit tehetsz, ettől ugyanis levegőbe fog repülni az akksi

a kerékpárok akkumulátorai 10-szer akkora kapacitásúak, mint a filmen látott laptopé. Nem 3-6, hanem 30-40 cella van beépítve, így könnyen elképzelheted, mit művel, ha lángot fog.

De azért szeretnélek megnyugtatni is:

az elmúlt 5 évben 4 ilyen jellegű ebike balesetet regisztráltak Európában, pedig az eladott lítiumos biciklik száma meghaladja a 3 millió darabot. A tüzeket vagy buherált akkupack, vagy nem megfelelő töltési folyamat/eszközök okozták. (Akik hallottak a Boeing Dreamliner flotta kálváriájáról, vagy a Tesla szoftverfrissítési akciójáról, azok tudják, hogy nem szabad lebecsülni az ilyen jellegő alacsony kockázatot sem. Pláne, hogy láttunk már pár kiégett Fisker Karma sportkocsit is… )

az egyszerűbb eszközökkel szemben az elektromos kerékpárban egy külön vezérlő áramkör található az akksiban, amely képes az egyes cellák hőmérsékletét mérni, és azonnal lekapcsolja a betegeskedő cellát, ha valami problémát észlel a kockázat csökkentése érdekében figyelmesen tanulmányozd át, és feltétlenül tartsd be a használati utasítás akkukezelésre vonatkozó részét!

forrás hatszel.hu

Ajánlott tartalom

400 évvel később napelemes hajó indult útnak a Mayflower útvonalán

Kihajózott szerdán az angliai Plymouthból a Mayflower nevű, önmagát navigáló hajó, amely legénység nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt, hogy emléket állítson a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak - adta hírül a BBC News.