A felmelegedés ellen a brit fővárosban kétmillió fa telepítésével lehetne küzdeni Boris Johnson polgármester terve szerint.

Londonon kétmillió fa segíthetne a felmelegedés elleni harcban

A felmelegedés ellen a brit fővárosban kétmillió fa telepítésével lehetne küzdeni Boris Johnson polgármester terve szerint.

Az előrejelzések szerint 2080-ra Londonban átlagosan 3,9 Celsius fokkal nőhet a nyári hőmérséklet. 2025-ig a fák növekvő száma öt százalékkal növelhetné a város zöld területeit, s ezzel megakadályozhatná a jelzett hőmérsékletemelkedést – a BBC hírportálján (http://news.bbc.co.uk). Isabel Dedring, a polgármester környezetvédelmi tanácsadója szerint az olyan, viktoriánus módon épült városban, mint London, a közösség sokat tehet a felmelegedés ellen, azonban ezt most kell elkezdeni. Hozzátette, hogy az utcákon elültetett növények máris javították a város levegőminőségét. Boris Johnson tavalyi választási kampányában tízezer fa telepítését ígérte. Ebből 1500-at már el is ültettek.

A most nyilvánosságra hozott polgármesteri jelentés továbbá megjegyzi, hogy a fal- és tetőfelüleletek “kizöldítésével” védekezni lehet a “városi hőszigetnek” nevezett jelenség ellen. A sűrűn beépített környezetben ugyanis az épületek napközben felmelegszenek, a tárolt hőt pedig éjszaka kisugározzák. A városi tanács a zöld frakciója a javaslatot azonban nem fogadta örömmel. Véleményük szerint a fatelepítés ugyan fontos, de a polgármester nem rendelkezik következetes tervvel, határozott célokkal, az általa készített jelentés pedig apró ötletek halmaza, és főképpen: nem megelőzi a bajt, hanem csak reagál rá.

Ajánlott tartalom

Egymillió, kidobásra ítélt ételcsomagot mentett meg egy magyar startup applikációja

A Munch ételmentő applikációjával már több mint egymillió kidobásra ítélt élelmiszercsomagot mentettek meg Magyarországon, ezzel a felhasználók mintegy egymilliárd forint megtakarítást értek el - tájékoztatta az applikációt üzemeltető magyar startup cég, a Munch Europe Szolgáltató Kft. az MTI-t.