Magyar Nemzet: alig termelnek az új erőművek

A hiányzó energiamennyiséget az ország importból pótolja, mert az jelenleg olcsóbb forrás.

Hiába esett ki rövid idő alatt a teljes beépített hazai erőművi kapacitás csaknem ötöde, mégis rendkívül alacsony kihasználtsággal működik az ország három legkorszerűbb erőművi blokkja; a hiányzó energiamennyiséget az ország importból pótolja, mert az jelenleg olcsóbb forrás – írta a csütörtöki Magyar Nemzet. A lap szerint teljes kapacitásának töredékén üzemel az E.ON gönyűi, a GDF Suez százhalombattai G3-as, valamint az MVM Bakonyi Villamos Művek termelő blokkja is. Bertalan Zsolt, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. vezérigazgatója szerint az alacsony kihasználtság legfőbb oka a magas költségszint. A környező országokban a hasonló technológiákkal rendelkező termelők olcsóbban tudnak áramot előállítani, ezért az import villamosenergia kedvezőbb árú, mint a hazai. A Mavir vezérigazgatója szerint némiképp átrendezhetné a viszonyokat, ha megemelkedne a szén-dioxid-kvóták ára, hiszen mind a gönyűi, mind a G3-as blokk alacsony emisszióval bír a többi gáz- vagy szénerőművel szemben, ami előnyt jelenthetne a versenytársakkal szemben. Az import villamosenergia részaránya Magyarországon az idén az első kilenc hónapban 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a Mavir adatai alapján.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Kifejlesztettünk egy rendkívül költséghatékony energia és energiahordozó gyártást, amellyel egyben szenes erőműveink is kizöldíthetőek lennének, kvótamentes üzemelés mellett. Mindez extraprofittal és munkahely teremtéssel járna együtt a zöld ipar területén. Mikrovállalkozásunknak esélye sincs a megvalósításra. Államilag csekély beruházással és rendkívül rövid megtérülési idővel, hatalmas, hosszútávú haszon lenne elérhető, de érdembeli érdeklődés és befektetői ismeretségi kör hiányában, még csak elmondani, ismertetni sem tudjuk érdemben a dolgainkat döntőképes szakmai beruházóknak…