Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Marhákra tervezett böfimaszk lehet a megoldás?

Marhákra tervezett böfimaszk lehet a megoldás?

Köztudott, hogy a klímaváltozás egy világméretű probléma napjainkban, és hogy a kutatók folyamatosan igyekeznek ezt orvosolni.

Így történhet meg az, hogy egyre több környezetbarát technológiával ismerkedhetünk meg, melyek célja az, hogy a védjük a környezetünket a hétköznapokban is. Viszont elmondható, hogy az egyik legszennyezőbb tevékenység az az állattenyésztésben keresendő, írta a magro.hu. Ez pedig a szarvasmarhatartás. A szarvasmarhák a szimpla létezésükkel a károsanyag kibocsátás közel 15%-át tudhatják magukénak, az ENSZ adatai szerint. Ez pedig annak köszönhető, hogy a tehenek, illetve minden kérődző állat büfögésében metán található nagy mennyiségben, amely a levegőbe jutva elősegíti az üvegházhatás kialakulását. Erre a problémára talált megoldást egy brit startup cég, akik kifejlesztettek egy maszkot a szarvasmarhák számára. Felfogja a böfögést, ami a marhák orrán keresztül jut a levegőbe, és vízzé, illetve széndioxiddá alakítja át a gázban lévő metánt.  Ezeken túl pedig számos módon segítik a gazdákat is. A maszkban ugyanis helyet kapott egy GPS nyomkövető, amely jelzi az állat helyzetét, így megfigyelhetők a szarvasmarha szokásai. Illetve, ha valamilyen betegség támadná meg az állatot, a maszk érzékeli, így időben elkezdhető a marha kezelése. Tartalmaz továbbá egy hőérzékelőt is, amely segíti a gazdát abban, hogy mikor érdemes fejni a teheneket, illetve folyamatos információátadást biztosít a gyártónak arról, hogy a termék mennyi metánt alakított át. Végezetül pedig kiszűri azokat a teheneket, amelyek az átlagnál több metánt termelnek, így van lehetőség az állomány vérvonalának „tisztítására”. A cél természetesen az, hogy a jövőben ez általános felhasználású legyen, és a legtöbb marhatenyésztő alkalmazza ezt a technológiát. Jelenleg még tesztelési fázisban van a találmány, a Zelp nevezetű cég azonban abban reménykedik, hogy a következő évben már piacra dobhatja termékét a szarvasmarha-tenyésztők számára.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

Városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához

Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni.