Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Megjöttek az első fekete gólyák

Megjöttek az első fekete gólyák

Megérkeztek Afrikából az első fekete gólyák a régi fészkelő helyükre a Gemenci erdőben lévő Keselyűsre. Az általában március közepén érkező fokozottan védett madarak a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkelnek kora tavasztól késő őszig.

A fekete gólyák megérezhették, hogy tavaszváró túrát szerveznek a Gemenc Zrt. munkatársai 2011. március 17-ére, hiszen a héten egy pár megérkezett Afrikából a Gemenci erdőben lévő Keselyűsre, írja a greenfo.hu. A madarak a társaság telephelyének közvetlen közelében foglalták el régi fészkelő helyüket hirdetve, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz. A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek.

A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon az 1990-es évek közepe óta 150 párról 300-ra nőtt a fekete gólyák állománya. A faj a legnagyobb létszámban a Baltikumban fészkel, a legsűrűbb hazai állománya – hozzávetőlegesen 45-50 pár – a Duna mentén, a Gemenc Zrt. területein található.

Ajánlott tartalom

A növények kétötödét kihalás fenyegeti

A világon élő növények kétötödét kihalás fenyegeti. Ennek egyik fő oka a fajok élőhelyének szűkülése - figyelmeztettek egy nemzetközi kutatásban résztvevő tudósok.