Megnyílt a balti-tengeri környezetvédelmi csúcstalálkozó Helsinkiben

Tarja Halonen finn államfő megnyitotta szerdán Helsinkiben a Balti-tenger környezetvédelmi szempontú megmentése érdekében összehívott nemzetközi csúcstalálkozót.

A “Balti-tengeri Akciócsoport” című egynapos tanácskozáson a vendéglátó ország államfőjén és miniszterelnökén kívül mások között Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, a dán és az észt kormányfő, a lett és a litván elnök, XIV. Károly Gusztáv svéd király és a svéd környezetvédelmi miniszter vesz részt. Németországot mezőgazdasági minisztere, Lengyelországot gazdasági minisztere képviseli. Jelen van a norvég kormányfő és a fehérorosz környezetvédelmi miniszterhelyettes is, mert országuknak van a tengert tápláló folyója. De képviselteti magát az eseményen az Európai Unió Johannes Hahn, az új regionális politikai biztos személyében, továbbá a civil társadalom és az üzleti szféra is, mintegy 130 szervezet, régió és vállalat.

Keddi hírügynökségi jelentések szerint Putyin előadásában szólni fog a tervezett Északi Áramlat gázvezeték környezetvédelmi vonatkozásairól. A gázvezeték építése a tervek szerint idén áprilisban kezdődik.
A Balti-tenger menti partvidéken mintegy 90 millió ember él. A mezőgazdasági tevékenység miatt a tengert erős kén- és foszforszennyeződés sújtja, emellett a túlhalászás és a hajózás jelent mind nagyobb környezeti terhelést számára.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.