Mégsem tiltották be a hagyományos villanykörtéket

Republikánus képviselők- Michele Bachmann vezetésével- energiatakarékos égők bevezetése ellen indítottak szavazást múlt hét pénteken a Kongresszusban. Az érintett izzók 2012-től cserélnék le hagyományos társaikat.

A szavazáson kétharmados többség kellett ahhoz, hogy a hagyományos villanykörték megmeneküljenek írja a kitekinto.hu. Megmenekültek. Ami négy évvel ezelőtt még ártatlan kezdeményezés volt, az ma a szabadság elfojtásával egyenlő. George W. Bush még 2007-ben hagyta jóvá a törvényt- republikánus kollégái egyetértésével- amely szerint régi 100 wattos égőket 25 százalékkal hatékonyabb társaik cserélik fel 2012 januárjától. Ahogy közeledett az időpont, úgy gyűlt a feszültség republikánus részről, akik egyszerre az emberek szabadságjogainak sérülését látták a váltásban. Mint mondják, ne manipulálják a szabad piacot és ne korlátozzák az embereket személyes választásukban. “Ez nem csupán az energiatakarékosságról szól, hanem a személyi szabadságról is”- jelentete ki Joe Barton egy texasi republikánus a The Guardiannak. Ráadásul az új égők drágábbak, és higanytartalmuk miatt egészségügyi kockázatot is jelentenek. A pénteken győzelmet aratott republikánusok elérték, hogy a kormány nem költhet egy milliárd dollárnál többet környezetvédelemre, így az új égők promotálása és bevezetése is lekerült a napirendről.

 

Az EU 2009-ben kezdte meg a hagyományos égők kereskedelmének felszámolását környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva. Először a 100 wattos izzókat  vonták ki, majd 2010 szeptember 1-től a 75 wattosokat. Következik még a 60, a 40 és a 25 wattos hagyományos izzók kereskedelmének megszüntetése is. E termékek 2012-ben tűnnek el véglegesen az üzletekből. A döntés hátterében az áll, hogy az új típusú, energiatakarékos izzók akár ötször kevesebb áramot fogyasztanak, mint a régi égők, így használatukkal jelentősen csökkenteni lehet a környezetszennyezést. Ráadásul uniós átlagban egy-egy családnak akár 2-300 euró éves megtakarítás is jelenthet, ha összes égőjét kicseréli. A készletek kifutásáig a kiskereskedelmi üzletek elvileg még kínálhatnak a kivonásra ítélt izzókból. Az unióban 2006-ban a háztartások 5,1 milliárd izzót üzemeltettek, ennek kétharmada még hagyományos volt. A családok több mint fele abban az évben még egyáltalán nem használt energiatakarékos izzót.

 

Az energiatakarékos égőkről még több hírt itt talál.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.