Megszüntetik a benzines autók forgalmazását 2035-ig Kaliforniában

Kaliforniában 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását – jelentette be Gavin Newsom, az Egyesült Államok nyugati parti államának kormányzója, aki szerdán rendeletet is aláírt erről.

Sajtókonferenciáján Newsom “bátor lépésnek” minősítette saját döntését, hangsúlyozva, hogy “ez a leghatásosabb lépés, amelyet államunk megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben”.     A demokrata párti kormányzó kiemelte: évtizedeken keresztül lehetővé tették, hogy a gépjárművek szennyezzék a levegőt. “Megérdemeljük azokat az autókat, amelyek nem okoznak asztmát a gyermekeknek. A mi autóinknak nem szabad tovább rontaniuk a tűzvészeken és ezzel elősegíteniük, hogy még több, füsttel telitett napunk legyen”. Newsom kijelentette: 15 év múlva minden autó, amelyet Kaliforniában forgalmaznak, “mentes lesz a károsanyag-kibocsátástól”. A kormányzói rendelet mindazonáltal nem tiltja be a jelenleg forgalomban lévő “hagyományos” autókat, ám megtiltja ezek eladását, illetve vásárlását a használtautó-piacon. Elemzők megjegyzik: a kormányzói rendeletet a washingtoni szövetségi kormány bíróság elé viheti.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.