Megtisztították az Ambarszkaja folyót az olajömlés után

Befejeződött a kifolyt olajtermékek összegyűjtésének aktív szakasza a Norilszk város mellett elhaladó Ambarszkaja folyóból – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerdai lapjelentések szerint.

A TASZSZ hírügynökség a természeti katasztrófa felszámolásán dolgozó operatív törzstől úgy értesült, hogy a tervek szerint szombattól a szövetségiről regionális szintre fogják mérsékelni a balesett miatt kihirdetett vészhelyzetet. A mentés irányítását a Krasznojarszk megyei hatóságok veszik majd át. A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős tárca szerint jelenleg a kisebb tavak felületének megtisztítása, a partvonal adszorbens anyagokkal való megmunkálása és a felületi olajtermék-hártya eltávolítása folyik. A baleset sújtotta területen 84 ezer tonna szennyezett talajt és 31 ezer tonna vízzel kevert üzemanyagot sikerült begyűjteni. A szennyeződést megkötni képes anyagokkal 52 kilométernyi partvonalat és 63 ezer kilométernyi szennyezett területet kezeltek a mentőalakulatok. A Pjaszino tó beszennyeződésének megakadályozására 64 úszó gátvonalat telepítettek, amelyek közül 21 adszorbens képességű.

Május 29-én 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el. A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. A történtek miatt eljárás indult Norilszk polgármestere, a hőerőmű több vezetője és a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) egyik ellenőre ellen. A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben több mint három évtizede, 1989 márciusa óta, amikor az amerikai Exxon Valdez tartályhajó balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.