Megugrott az olasz napenergia-felhasználás

Az újonnan üzembe helyezett napenergiás áramtermelő kapacitás terén Olaszország tavaly megelőzte Németországot – jelentette az EPIA (European Photovoltaic Industry Association). A két ország együttesen 60 százalékát adta tavaly a globális napenergiás áramtermelő kapacitásnövekedésnek.

Olaszország tavaly 9 gigawatt (GW) napenergiás áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, 2010-ben pedig 2,3 gigawattnyit. Az üzembe helyezett kapacitás nagy része a 2010-es bővítéseként jött létre – írja a jelentés, utalva arra az olasz törvényre, ami 2011 közepéig még lehetővé tette az állami támogatások igénybevételét a már megkezdett áramtermelő kapacitás bővítő beruházásokhoz. Németország tavaly 7,5 GW napenergiás áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, 27 százalékát a 2011-es globális kapacitás növekedésnek. Olaszország és Németország együttesen 60 százalékát adta tavaly a globális napenergiás áramtermelő kapacitásnövekedésnek. Kína tavaly 2 GW napelemes áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, és ezzel 7 százalékát adta a globális kapacitásnövekedésnek.

Tavaly 27,7 gigawattal nőtt a globális napelemes áramtermelő kapacitás, szemben a 2010-ben üzembe helyezett 16,6 gigawattal. Tavaly Európa adta a globális kapacitás növekedés 75 százalékát. A globális áramtermelési kapacitás rangsorban a napenergia a víz- és a szélenergia után a harmadik legjelentősebb megújuló energiaforrássá lépett elő. A napenergiás áramtermelési kapacitás bővülése globális szinten közel 70 százalék volt tavaly, a legnagyobb az összes megújítható energiaforrás közül – állapítja meg a jelentés. A világon üzembe helyezett napelemes áramtermelő kapacitás egy év alatt 80 milliárd kilowattóra elektromos áramot tud termelni, ami 20 millió háztartás éves elektromos áram igényének kielégítéséhez elegendő.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.