Mi is az az agroökológia?

Az agroökológia egy olyan megközelítés, látásmód, amelyben a természet kímélete és az emberek védelme a gazdálkodás részévé válik.

Az agroökológia segíti a közösségek élelmiszer-önrendelkezését és csökkenti a vállalatok befolyását az élelmiszerpiacokon, fontos elemei a szolidaritás az emberek, a városi és vidéki közösségek között. Az agroökológia lehetőséget teremt a fiataloknak, hogy hozzájáruljanak a társadalmi és gazdasági átalakuláshoz
Az Ozone Tv keddi Egyenlítő c. műsorának vendége Friedrich Róbert, a Magyar természetvédők Szövetségének programvezetője elmondta az agroökológia megpróbál visszatérni a helyi szintű anyag és energia körforgásra a mezőgazdasági élelmiszertermelési rendszerben. A természeti rendszerek mintáját és törvényeit kihasználva olyan módon próbálnak meg élelmiszert előállítani, amelyek mind helyben a természeti körforgás által vannak biztosítva, minél kevesebb energia felhasználással. Az ökológia és a természet alapelvein alapuló mezőgazdasági és élelmiszertermelési módszereket próbálja körülírni, illetve igyekszik rövid ellátási láncokat kialakítani.

Utóbbi azt jelenti törekedni kell a mezőgazdasági termelést az alapszintre visszahelyezni és összekötni a termelőt és a fogyasztót. Az agroökológia az élelmiszer- önrendelkezés, mint cél egyik eszköze. Segítségével csökkenthető a vállalatok hatalma az élelmiszer ellátási rendszerekben. Így a közösségek nagyobb szerephez juthatnak, irányíthatják saját élelmiszer előállításuk és ellátásuk. Az agroökológia egy alulról szerveződő mozgalom. Elterjesztéséhez és fejlődéséhez szükség van gazdák által kifejlesztett innovációkra, a tapasztalatok megosztását segítő hálózatokra, agroökológia iskolákra, új módszerek támogatására, valamint helyi, nemzeti és nemzetközi szervezetek megalapítására.

 

Ajánlott tartalom

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra kaszáláskor

A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozottan ügyelni kell az őzgidák és az egyéb vadászható, valamint védett fajok védelmére - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közös közleményében.