Mínusz 27 fokban is termeltek a napelemek

A szélsőséges időjárási körülmények ellenére is 3,8 %- kal jobban teljesítenek a napelemek Kazahsztánban, mint a szimulációk előre jósolták.

Az 50 MW-os, napkövetőkkel és sztring inverterekkel ellátott erőmű Kazahsztánban a szélsőséges időjárási körülmények ellenére 3,8%-kal kedvezőbb teljesítményt ért el a szimulációval kapott értéknél.
50 MW-os napelem erőmű a kazahsztáni türkmén régióban, Chulakkurganban, írta az mnnsz.hu. Kazahsztánban a napos órák száma évente 2 200-3 000 közötti, ami óriási lehetőséget jelent a napelemes fejlesztésekhez. Az 50 MW-os, a kazahsztáni türkmén régióban, Chulakkurganban elhelyezett napelem erőmű, amelyhez a hátteret a Risen Energy nevű befektető adta, különlegesnek számít a Kazahsztánban jelenleg található 37 napelemes erőmű között. Ezen a helyen süvít a szél, nehéz homok borít minden, és szélsőséges az éghajlat.

A meteorológiai megfigyelőállomás adatai azt mutatják, hogy a legalacsonyabb rekordhőmérséklet -27°C volt, míg a legmagasabb 42°C. Mindazonáltal az erőműben júliusban mért tényleges teljesítmény aránya (PR) 80,39% volt, amely 3,8%-kal haladta meg a becsült értéket. Figyelembe véve, hogy milyen szélsőséges körülmények között termelte meg az energiahozamot, az jelentősen meghaladta a hozam és a megtérülés (Return On Investment, ROI) esetében elvárt értékeket.

A helyszíni vizsgálatokat a IEC 61724: Fotovoltaikus rendszerek teljesítmény-ellenőrzésére vonatkozó követelményeknek megfelelően végezték. A vizsgálat eredményei a következők:

Ahogy az látható, a legjobb tényleges teljesítmény 82,44%, míg a 7 napra vonatkozó súlyozott átlag 80,39% volt. A felülvizsgálatra benyújtott adatok szerint a fotovoltaikus rendszertől várt tényleges teljesítmény július hónapban 76,6% volt. A tényleges teljesítmény mért értéke ennél 3,8%-kal magasabb lett.

Hogyan haladhatta meg ez a naperőmű ilyen drámai mértékben az elvárásokat? A projekt a Risen Energy 330 W-os polikristályos napelem moduljait használja, a Huawei SUN2000-185KTL sztring invertereit, és az Arctech Solar Skyline 1V84 típusú napkövetőit. A sztring inverterek együttműködnek a napkövetőkkel, és a napelem modulok a nap állását követve mozognak, így biztosítják az üzem összes fotovoltaikus sztringjének optimális helyzetét.

Üzemeltetés széles hőmérsékleti tartományban

A Huawei inverter maximum teljesítménypont nyomkövető (MPPT) jellemzője segíthet a poros vagy felhős időjárás esetén a napelemeknél jelentkező ún. „string mismatch” hatásának minimálisra csökkentésében. A 3,5 MW-os napelem sorozat 170 MPPT útvonalat támogat annak biztosítása érdekében, hogy mindegyik napelem sztring optimális üzemben működjön, ami magasabb energiahozamokat eredményez. De nem csak ez, hanem a Huawei SUN2000 sorozatának sztring inverterei is képesek szélesebb hőmérsékleti tartományban üzemelni, ami előnyös mind a szélsőségesen meleg, mind a szélsőségesen hideg környezetben, amilyen Kazahsztán.

Képesek megbízhatóan működni a -40°C és a 60°C közötti hőmérsékleti tartományban, a rendelkezésre állás aránya meghaladja a 99,996%-ot. A szélsőségesen meleg vagy hideg feltételek rendszerint komoly kihívások elé állítják a rendszerek alkotórészeit. A Huawei rendkívül szigorú kiválasztási normákat és szabadalmaztatott hőszórásos technológiákat alkalmaz, hogy biztosítani tudja valamennyi részegység megbízhatóságát, még nehezített vagy zord körülmények között is.

A napelem park a Risen Energy 330 W-os polikristályos napelem moduljait használja, a Huawei SUN2000-185KTL sztring invertereit, és az Arctech Solar Skyline 1V84 típusú napkövetőit.

Emellett a Huawei sztring inverterei alacsony áramfogyasztású vezérlési technológiával, széles bemeneti feszültség tartományú áramellátási technológiával, míg elektromos alkatrészei ún. shutdown peak suppression technológiával működnek. Ezek támogatják akár az 500-1500 V közötti tartományba eső üzemi feszültséget is. Az alacsonyabb üzemi feszültségtartomány alacsonyabb határértékei lehetővé teszik, hogy az inverterek korán működni kezdjenek és minden nap későn kapcsoljanak le, amelynek köszönhetően képesek több elektromos áramot termelni.

A kazah Energiaügyi Minisztérium adatai szerint 2020 első negyedévében az ország 548,4 millió kWh elektromos áramot állított elő megújuló energiaforrások segítségével, ennek 35,7%-át napelemek állították elő. Az Átmenet a zöld gazdaságba (Transition towards Green Economy) koncepció részeként a kazah kormány javasolta a megújuló energiával előállított elektromos áram arányának 3%-kal történő növelését 2020-ra.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.