Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Napelemek vihetnek esőt a Szaharába
Tudj meg többet: Napenergia

Napelemek vihetnek esőt a Szaharába

A Szahara száz éve egyre csak növekszik, élettelen sivataggá változtatva az egykor termékeny tájat.

A természet pusztulását meg tudnánk állítani, a tudomány legalábbis talált rá egy módszert, de hogy a befektetők is látnak-e fantáziát benne, az még kérdéses. Az elsivatagosodás folyamatát meg lehetne fordítani, állítja Eugenia Kalnay, a Marylandi Egyetem elismert légkörkutató munkatársa a Science című tudományos lapban publikált cikkében. Ennek eredményeként visszatérne a zöld növényzet a homokkal borított területre. Lényegében arról van szó, hogy a napelemek és a turbinák elősegítenék az esőt hozó légköri áramlatok kialakulását.

A nehézséget az okozhatja, hogy a számítógépes szimuláció alapján a sivatag körülbelül egyötödét kéne lefedni napelemekkel, és nem árt tudni, hogy a sivatag nagyjából akkora, mint az egész Egyesült Államok. Ennek a járulékos haszna az lenne, hogy a sivatagi erőmű kapacitása négyszer több lenne – 79 terawatt -, mint amennyit most az egész világ elhasznál, és a növényzet szép lassan visszatérne a sivatagba, írta az index.hu.

Az egy dolog, hogy elképesztő mennyiségű napelempanelt kéne legyártani, hogy a nagy terv megvalósuljon. Ezen kívül azt is meg kell oldani, hogy az áram a lehető legkisebb veszteséggel eljusson Európa és Afrika minden szegletébe, illetve kell találni sok milliárd dollárt, amit valaki pont ilyesmire szeretne elkölteni. Talán akadnak olyan befektetők, akik előnyt látnak abban, hogy az emberek nem akarnak majd elmenekülni a világ ezen élhetetlen vidékéről.

Ajánlott tartalom

Mindenki naperőművet építene, ötszörös a túljelentkezés a METÁR tenderen

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által, az innovációs és technológiai miniszter felkérésére meghirdetett pályázaton jelentős volt a túljelentkezés.