Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Napelempark épülhet Siklóson
Tudj meg többet: Napenergia

Napelempark épülhet Siklóson

Év végén kerülhet beadásra az a naperőmű létesítését célzó pályázat, melynek előkészületét a napokban kezdte meg az önkormányzat. A mintegy 200-250 millió forintos, teljes támogatást élvező projekt előreláthatóan 19 millió forint éves költségmegtakarítást jelenthet a városnak.

A tervezési és engedélyeztetési eljárás közel hat hónapot vesz igénybe – tudtuk meg. Az 500 kilowatt teljesítményű naperőműtelep egy középfeszültségű hálózati elosztóhoz közel fekvő, másfél hektáros területet igényel, mely Siklós több pontja mellett a déli határszélen is rendelkezésre áll. Az önkormányzat energiamegtakarítása a hálózatba való visszatáplálás útján valósul meg, ugyanis a szolgáltató jóváírja a megtermelt és részére átadott áramot.

A projekt illeszkedik annak az uniós elvárásnak a teljesítéséhez, mely szerint minden tagállamnak 13 százalékkal csökkentenie kell a CO kibocsátást eredményező villamosenergia-előállítást. Hazánk ezen túlmutatva arra kötelezte el magát, hogy 2020-ig a villamosenergia termelésének 14,65 százalékát fogja megújuló energiából biztosítani.

Ajánlott tartalom

Lehet-e hőszivattyúval kiváltani a ház hűtését és fűtését?

2021-től minden új építésű ingatlan energiaigényét – így a lakóházakét is – legalább 25% mértékben megújuló energiaforrásból kell biztosítani.