Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Nem közérdekűek a Vértesi Erőmű szerződései

Nem közérdekűek a Vértesi Erőmű szerződései

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság mai jogerős ítéletében elutasította Bodoky Tamás újságíró és a képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért kérelmét, hogy a Vértesi Erőmű Zrt. adja ki a Kapolyi Lászlóhoz kötődő System Consulting Zrt.-vel 2008-ban kötött szerződéseket, a társaság privatizációs és áramvásárlási ügyében lezajlott belső vizsgálat dokumentumait.

A Vértesi Erőmű fellebbezése után a megyei bíróság a mostani ítéletével megváltoztatta az első fokon eljáró tatabányai városi bíróság döntését, amely ez év február 22-én a kért dokumentumok kiadását rendelte el, mivel – az akkori indoklás szerint – az adatok közérdekűek. Az erőmű 2010 augusztusában csődvédelmet kért; összességében csaknem 10 milliárd forint kártérítést fizetett áramkereskedőknek és hitelezőinek, mert a cég korábbi vezetése 2008-ban tulajdonosi felhatalmazás nélkül áramvásárlási szerződést kötött a Kapolyi Lászlóhoz kötődő System Consulting Zrt.-vel, amely a villamosenergia-árak esése miatt 2008 utolsó napján visszalépett az üzlettől. A tárgyaláson Molnár Andrea bírónő a jogerős ítélet indokolásában elmondta, a Vértesi Erőmű Zrt. többségi tulajdonosa egy állami tulajdonban álló gazdasági társaság, a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), amelyet a vagyontörvény mellékletében név szerint is említenek.

 
A bíróság álláspontja szerint az állami vagyonról szóló rendelkezés előírásait szűken, betű szerint kell értelmezni, és ezért az állami vagyon fogalmába nem tartozik bele az a társasági részesedés, amelyet nem az állam, hanem az állam tulajdonában álló gazdasági társaság birtokol önálló jogi személyként és gazdálkodóként. Ezért a Vértesi Erőmű nem minősül közfeladatot ellátó szervnek és nem kötelezhető a kért adatok kiadására — mutatott rá a bíró. A tárgyaláson elhangzott, hogy a Vértesi Erőmű a kártérítések miatt büntetőfeljelentést tett, az ügyet a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság tárgyalja.

Ajánlott tartalom

Mindenki naperőművet építene, ötszörös a túljelentkezés a METÁR tenderen

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által, az innovációs és technológiai miniszter felkérésére meghirdetett pályázaton jelentős volt a túljelentkezés.