Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Pénteki jó tanács: nézzen a feje fölé

Pénteki jó tanács: nézzen a feje fölé

A vártnál korábban, csütörtök és szombat között (valószínűleg pénteken) fog a Földre zuhanni egy régóta kikapcsolt, működésképtelen műhold. A NASA beszámolója szerint a 6 tonnás UARS (Upper Atmosphere Research Satellite, azaz a Felső Légköri Kutató Műhold) nemsokára eléri a légkört, és ezzel felgyorsul a zuhanása.

Eredetileg az 1991-ben fellőtt műhold érkezését október elejére várták, ám a megemelkedett naptevékenység miatt felhevült a felső légkör, mely így jobban lassította a használaton kívül keringő műtárgyat. A műhold pályája az alábbi (néha nehezen betöltődő) oldalon követhető. Szerda délután még nagyjából 193 kilométer magasan, 7 és fél kilométer per másodperc sebességgel száguldott, másfél óránként megkerülve bolygónkat. Egyelőre ismeretlen, hogy az a 800 kilométeres sáv, melybe a műhold zuhanni fog, a Föld melyik pontjára esik majd, ezt csak a becsapódás előtt 2 órával lehet majd megmondani. Számítások szerint 1 a 3200-hoz az esélye annak, hogy emberi sérülést okoz majd, nagyobb valószínűséggel azonban valamelyik óceánban végzi majd pályafutását.

Ajánlott tartalom

A mézben lévő rovarirtószer kimutatására fejlesztettek ki új módszert kanadai kutatók

A háziméhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtószer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók.