Politikai döntés kérdése az afrikai éhezés felszámolása

A fekete kontinensen jelenleg 1,3 milliárd ember él napi 1 dollárnál kevesebből, és körülbelül 3 milliárd 2 dollárnál kevesebből. 1,2 milliárd embernek nem jut tiszta ivóvíz, 3 milliárd embernek pedig alapvető egészségügyi ellátás nélkül kell boldogulnia. A legnagyobb probléma azonban az éhezés: ma, Afrikában 1,2 milliárd ember szenved ettől a problémától.

A gyarmatosítások első hulláma során Afrika természeti kincseit kifosztottuk. A gyarmatosítás kora pedig még nem ért véget: az afrikai bioüzemanyag-termeléssel most zajlik a második hullám. Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kimutatása szerint Szudán a maga 85 millió hektár termőföldjével és 19 milliárd öntözővizével meg tudná oldani az élelmezési problémákat – ha nem a bioüzemanyagkeresletet szolgálná ki.

Élelmezési problémák azonban nem csak Afrikában vannak. Az Amerikai Egyesült Államokban a gyereknek körülbelül 10%-a éhezik munkanélküliség vagy munkakerülés miatt. Hiába beszélhetünk tehát túltermelésről és élelmiszerpazarlásról a fejlett országokban, az éhínség itt is létező gondot jelent. A megoldás a politikai vezetőkön múlik – a megoldás azonban várat magára addig, amíg a világon mindenhol a gazdasági érdekek diktálnak.

Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Kanizsay Endre, a Szent István Egyetem tanára és a Magyar-Afrikai Egyesült alapító tagja a vezetők felelősségvállalásán túl az oktatásban látja a megoldást. Nem elég évente 250 traktort szállítani a szegényebb országokba – meg is kell tanítanunk az ott élőket arra, hogy hogyan használják a járművet a hatékonyabb mezőgazdasági termelés érdekében. Ebben a tekintetben pedig Magyarországnak, mint agrárországnak is nagy szerepe lehet: a magyar technológia és a magyar vetőmag eljuttatásával ugyanis mi is hozzájárulhatunk az afrikai éhezés felszámolásához.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.