Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Pollenhelyzet – Alacsony maradt a pollenterhelés

Pollenhelyzet – Alacsony maradt a pollenterhelés

Az elmúlt napokban alacsony maradt az általános pollenterhelés – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán szombaton.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai monitorozási hálózatához eddig beérkezett adatok alapján a pázsitfűfélék virágporának koncentrációja többnyire alacsony, azonban Szegeden a közepes, Zalaegerszegen pedig a magas szintet is elérte. A csalánfélék virágporát közepes koncentrációban regisztrálták. Tüneteket okozó közepes szintet mértek a libatopfélék virágporából, valamint az üröm pollenjéből Szegeden és Miskolcon, a lóroméból pedig kedden Zalaegerszegen. A kender, a fészkesvirágzatúak, az útifű és az ernyősvirágzatúak virágporát alacsony koncentrációban regisztrálták. A parlagfű pollenkoncentrációja Miskolcon, Zalaegerszegen, Pécsett és Szegeden nagyon magas, Budapesten pedig magas szintet ért el – írták.

Az ÁNTSZ csütörtökön azt közölte: egyes térségekben az elmúlt héten tetőzött a parlagfű pollenszórása, de az ország nagyobb részén javult a helyzet. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) legfrissebb térképe szerint az ország északkeleti csücskében és Békéscsaba környékén jelenleg sötétbordó, a hatfokozatú skálán negyedik szintű riasztás van érvényben. A heti átlagértékek alapján az ország túlnyomó részén a levegőben köbméterenként még mindig 100-200 parlagfűpollenszem van a levegőben, ami a PPRR rendszerben a bordó, azaz a harmadik riasztási fokozatnak felel meg. A nyugati országrészben (leszámítva Győr térségét), valamint Komárom-Esztergom megye területén és ezzel egybefüggően, a Duna vonalát átlépve az Északi-középhegység vonulatai mentén, egészen a Bükkig a piros, azaz a második riasztási fokozat van érvényben. A Bükk térségében és Eger környékén a parlagfű pollenkoncentrációja közepes szintre esett vissza, így azokon a területeken már csak figyelmeztetés van érvényben.

Ajánlott tartalom

Gumibitument fog gyártani a MOL

Elkészült a Mol Zalai Finomítójában a gumibitumen gyártására képes új üzem, amely naponta mintegy 96 tonna, éves szinten 20 000 tonna útépítési alapanyagot tud termelni - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.