Pollenhelyzet – Az elmúlt hétvégéhez képest csökkent a terhelés

Az elmúlt hétvégéhez képest csökkent a pollenterhelés, az allergiásoknak most leginkább a csalánfélék okozhatnak tüneteket – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szombaton.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet aerobiológiai monitorozási hálózatához eddig beérkezett adatok szerint tüneteket okozó koncentrációban a csalánfélék virágporát regisztrálták. Az allergén gombák közül az alternaria közepes-magas, a fővárosban nagyon magas, a cladosporium országosan nagyon magas koncentrációban volt jelen. Budapesten és Zalaegerszegen a pázsitfűfélék, Pécsen és Zalaegerszegen a szelídgesztenye, Budapesten a hárs, Miskolcon a bálványfélék okozhatnak még tüneteket az arra allergiásoknál. Alacsony koncentrációban az útifű, a fenyőfélék, a lórom, a libatopfélék és a kender virágpora is jelen van a levegőben – írta az ÁNTSZ.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.