Pollenhelyzet – Egyre több növény okozhat allergiás tüneteket

Tovább erősödött a pollenterhelés az országban, egyre több növény virágpora okozhat allergiás tüneteket az allergiásoknak – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán szombaton.

Közleményük szerint a platán virágporát több városban is magas, Pécsett pedig nagyon magas koncentrációban regisztrálták. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a héten egy-egy napon a kőris, a fűz, a nyír és a juhar pollenkoncentrációja is elérte a magas szintet. Folytatódott a gyertyán pollenszórása, s az éger, a mogyoró és a szil virágpora is megjelent a csapdákban. Elkezdődött, illetve felerősödött a tölgy és a bükk pollenszórása, s egy-egy helyen megjelentek a pázsitfűfélék, az eperfa és a dió pollenszemei is. A ciprus- és tiszafafélék, valamint a nyár pollenkoncentrációja csökkent, de jellemzően továbbra is közepes – vagyis tüneteket okozó – koncentrációt mértek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.