Székelyföldi vízierőművet vásárolt az MVM

Megvásárolta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a székelyföldi Úz völgyében működő 7,48 megawattos vízi erőművet – közölte pénteki számában a Kolozsváron megjelenő Krónika című napilap.

Az MVM tavaly októberi közgyűlésén döntött arról, hogy – regionális és fenntartható stratégiai irányelveihez illeszkedően – 90 százalékos részesedést vásárol az Úz-völgyi Vízierőművet tulajdonló és üzemeltető romániai vállalkozásban, a tranzakcióval “tovább erősítve megújuló termelői portfólióját”.

A Krónika értesülése szerint a magyar állam tulajdonában lévő energetikai társaság romániai leányvállalata, az MVM Partner Románia idén január elején kötötte meg az adásvételi szerződést, amelynek értéke mintegy 30 millió euró volt. A vízi erőmű kisebbségi tulajdonosa a romániai magyar református egyház nyugdíjpénztára maradt. A székelyföldi akvizíció az MVM első romániai beruházásának számít.

A vásárlás előtt az Úz-völgyi beruházás tulajdonosa a Hivatalos Kft. volt, amelynek részvényeit 50 százalékos arányban a – Világi Oszkár felvidéki nagyvállalkozóhoz köthető – Cipruson bejegyzett Winsland Holdings, 40 százalékban a  budapesti Hydroenergy Zrt., tíz százalékban pedig a romániai magyar református egyház nyugdíjpénztára birtokolta. A Hydroenergy Zrt. tulajdonosa a korábban az építőiparban érdekelt, majd energetikai beruházásokra szakosodott Lénárd András.

Az Úz-völgyi vízi erőmű kapacitása 7,48 megawattóra, hét gátból és 15 turbinából áll. Az objektum teljes hossza több mint 20 kilométer az első gáttól az utolsó befogóig. A Csíki-havasokhoz tartozó Úz völgyében, zöldenergiás projekt keretében megépített törpevízierőmű-rendszert 2013-ban helyezték próba-üzemmódba. A projekt kivitelezése civil és környezetvédelmi szervezetek tiltakozását váltotta ki, az ellenzők szerint ugyanis az áramtermelő – és maga az iparág – káros hatást gyakorol a környezetre.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.