Szélturbinagyártó óriás születik

Beszippantja a Siemens a Gamesát, így a világ legnagyobb piaci részesedésű szélturbinagyártóját hozzák létre.

A világ legnagyobb piaci részesedésű szélturbinagyártója jön létre, miután a németországi Siemens ipari csoport érintett üzletága egyesül a terület másik meghatározó szereplőjével, a spanyolországi Gamesával. A Reuters által megállapodásközelinek mondott tárgyalások Madridban folytak, bár piaci várakozások szerint már kedden esélyes volt az ügylet bejelentése.

Előzetes információk alapján az új, mintegy tízmilliárd eurós piaci értékű formációban a Siemensnek lesz nagyobb tulajdoni hányada. A létrejövő társaság már így is a világ legnagyobb szélturbinagyártója lesz az eddig beépített kapacitása alapján, de a hírügynökség tudni véli, hogy amint megalakul, átveheti dániai riválisát, a Vestast is. Ekkor már piaci részesedése alapján is világelsővé válik, tevékenysége pedig kiterjed Észak-Amerikán és Európán kívül India, Mexikó és Brazília gyorsan bővülő piacaira.

A Siemens–Gamesa-erőösszevonást egyrészt az sürgethette, hogy piacuknak egyre fontosabb szereplői az erősödő kínai gyártók is, amelyeknek a terjeszkedése költségcsökkentésre kényszeríti a megújuló alapú energiatermelés nagyágyúit. Másrészt a közelmúltban ebben a szegmensben már sor került két jelentős fúzióra is: az amerikai General Electric megvásárolta a franciaországi Alstom energia-üzletágát – a lépés a cégek magyarországi leányvállalatait is érinti –, és egyesült a németországi Nordex spanyolországi versenytársával, az Acciona Wind Powerrel.

forrs: vg.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.