Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Takarékos izzók – videó

Takarékos izzók – videó

A hagyományos izzók előállítása ugyan igen olcsó, élettartalmuk azonban rövid, energiafogyasztásuk rendkívül pazarló, működtetésük pedig rengeteg felesleges hőtermeléssel jár a világítás szempontjából.

Az EU az éghajlatváltozás kihívását, a környezetvédelem és az energiatakarékosság szempontjait szem előtt tartva 2008. december 8-án a nagy energiafogyasztású, hagyományos izzólámpák fokozatos kiszorítását javasolta. Az intézkedés eredményeként 40 terrawattórát (TWh) takaríthatnánk meg, ami körülbelül Románia vagy 11 millió európai háztartás éves energiafogyasztásának felel meg.

Az Európai Bizottság idén márciusban elfogadta a hagyományos izzók uniós piacokról 2012-ig történő kivonásáról szóló szabályozást. Ennek értelmében 2009. szeptember 1-jétől eltűnnek a boltok polcairól a 100 wattos, és az annál erősebb világos burás izzók, és az összes matt, festett vagy opálburás izzó.

Becslések szerint az EU-ban jelenleg használatban lévő fényforrások 85%-a hagyományos, rossz hatásfokkal dolgozó izzólámpa. A mintegy 3,5 milliárd izzólámpa energiatakarékosra történő cseréje több mint 30%-kal csökkenti a világítás céljára történő energiafelhasználást, és ezen keresztül évi 15 millió tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Más becslések szerint ezáltal az európai háztartások teljes elektromos energiafogyasztása 10–15%-kal csökken, ami átlagosan évi 50 euró megtakarítást eredményez.

A világítástechnikai megoldások területén világelső Philips számos alternatív megoldást fejlesztett ki, melyek segítségével a fogyasztók otthonukban is megteremthetik az általuk kívánt hangulatot. A választékban megtalálhatók a világ leginkább energiahatékony halogén megoldásai, csúcsminőségű energiatakarékos kompakt fénycsövek és a LED alapú megoldások.[media id=31 width=600 height=420]

a

Ajánlott tartalom

Gumibitument fog gyártani a MOL

Elkészült a Mol Zalai Finomítójában a gumibitumen gyártására képes új üzem, amely naponta mintegy 96 tonna, éves szinten 20 000 tonna útépítési alapanyagot tud termelni - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de amióta takarékos izzókat használok, azóta folyamatosan romlik a látásom. Nem ad elég fényerőt, és kimondottan bántja a szemem. A régi izzók nekem hiányoznak.

  2. Milyen színhőmérsékletűt használsz?