Termésfölöslegek levezetése energiacélra

A Német Parasztszövetség és a Biogáz Szövetség egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy megalapozatlan az az aggodalom, miszerint a bioenergia előállítására termesztett kukorica – német viszonyok között! – az élelmiszerellátást kockáztatná.

Sok dél-németországi gazda az egyébként egy hónappal hosszabb érésidőt igénylő szemes kukoricát korábban takarította be és silókukoricaként biogáz-üzemeknek eladta. Az igen magas (2014. évi) kukoricatermés okozta feszült piaci helyzeten ilyenképpen úrrá tudtak lenni, minthogy a biogáz-üzemek általi felvásárlások biztonsági hálót jelentettek számukra, mondhatni puffer gyanánt szolgáltak. Ráadásul az utóbbiakban a szubsztrátum (=kukorica) iránti minőségi igények alacsonyak, ennek köszönhetően pl. a 2014. évi csapadékos augusztus miatti nedves gabonát – ami élelmiszerkészítésre nem volt alkalmas – a biogáz üzemekben áram- és hőtermelésre jól tudták felhasználni.

Az ilyen gyönge minőségű termékek biogáz-üzemek számára történő eladása gyakran a gazdák egyetlen értékesítési lehetőségét jelenti. Ráadásul az energianövények termesztése a gazdáknak biztos jövedelemforrást jelent, erősíti a regionális értéktermelést és a világpiacon bekövetkező „történésektől” nagyobb függetlenséget biztosít. A Biogáz Szövetség elnökének, S.Rauh doktornak a véleménye szerint teljesen légből kapott feltételezés az, miszerint az energianövények termesztése a világéhezésért felelős lenne. A világélelmezési problémákért igazából az elmúlt évtizedek hibás agrárpolitikája tehető felelőssé. Ezért indokolatlanok az energianövények termesztését ért szemrehányások – a említett szakember.

forrás: agrarhirek.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.