Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Erre nincs felkészülve a Tesla Autopilot
Tudj meg többet: Elektromos autó

Erre nincs felkészülve a Tesla Autopilot

Szakadó esőben 120-szal csapatni egy kétsávos úton talán nem a legjobb ötlet, ebben a helyzetben pedig kizárólag hátrány lehet, ha az Autopilot használata mellet nem fogjuk a kormányt.

Ezt a saját bőrén kellett megtapasztalnia egy amerikai youtubernek, aki pont így tett, hiszen 75 mérföld per órás tempó mellett elengedett kormánnyal videózta, ahogyan a Model 3 önmagát vezeti a szakadó esőben, írta a teslasok.hu. Túl sokáig nem kommentálhatta, hogy mi történik éppen, hiszen elérkezett az időjárási- és útviszonyok, illetve a Model 3 tapadásának határa, ami hozta az aquaplaningot, vagyis felúszott a vízen a Tesla. A mára már sokak által elméletben jól ismert jelenség bekövetkeztekor hirtelen teljesen megszűnik a tapadás, és még egy nagyon tapasztalt sofőr számára is kérdéses, hogy úton tudja-e tartani az autót, vagy úrrá lesz az út felett fekvő víz, illetve a fizika. Igaz, ha nem fogjuk a kormányt, akkor a kevés esély is drasztikusan képes csökkeni. Az amerikai youtuber rosszul döntött, mikor videózott, hiszen 120-as tempónál, Autopilot mellett a Model 3 felúszott a vízen. Bár amint tudta, igyekezett korrigálni, ez mégsem volt elég ahhoz, hogy elkerülje a balesetet. Az Autopilot az ennek elkerüléséhez szükséges korrigálásokat nem ismeri, így nem is mondhatnánk, hogy hibázott a Tesla rendszere, hanem inkább a sofőr döntött rosszul több esetben is. Egyrészt, ha már az Autopilot mellett dönt ilyen körülmények között, érdemes lett volna fognia a kormányt, másrészt pedig egyértelmű, hogy a sebességet sem megfelelően választotta meg a sofőrünk. Komolyabb sérülés szerencsére nem történt, illetve a Model 3-ban keletkező károk sem javíthatatlanok, ám abba biztosak lehetünk, hogy nem volt olcsó móka a szakadó esőben való száguldozás. Ezúttal is más kárán okulhatunk, és újra felírhatjuk, hogy fogni kell a kormányt az Autopilot használatakor, és nem érdemes túl gyorsan menni szakadó esőben, mert alattomos egy dolog az aquaplaning.

Ajánlott tartalom

Több száz elektromos taxi állhat forgalomba Budapesten

Eredményes az elektromos taxik beszerzését szolgáló pályázat, mintegy 280 új gépjármű megvásárlását támogatja a kormány csaknem 2,3 milliárd forintból - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.