Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Változik a Teslák töltési árazása a Superchargereknél
Tudj meg többet: Elektromos autó

Változik a Teslák töltési árazása a Superchargereknél

Akár jelentősen is drágulhat a töltés a Supercharger töltőállomásoknál szélsőséges időjárás mellett – derült ki a Tesla egyik belső e-mailjéből, amelyben arról írnak, hogy frissítik a Supercharger számlázását, és a töltőállomások mostantól a betöltött kWh-k mellett azt is felszámolják, amelyet a töltés alatt felhasználtunk.

Hogy ez mit is jelent pontosan? Tegyük fel, hogy egy 10%-ra merült, 100 kWh-s akkumulátorral szerelt Model S-sel beállunk egy töltőállomáshoz, írtja a teslasok.hu. Tökéletes esetben, a 90% visszanyeréséhez pontosan 90 kWh-t kellene az autóba töltenünk, ám már egyből a töltősnél fellépő veszteség gondoskodik arról, hogy ennél többet forduljon a Supercharger számlálója. Eközben, ha mondjuk épp a tél legdurvább időszakában állunk az oszlopnál, meglehet, hogy a külső hőmérséklet akár 30 fokkal hidegebb, mint amiben kényelmesen éreznénk magunk a kabinban. Ehhez fűtenünk kell, ami ekkora különbségnél nem kevés áramot fogyaszt. Ugyanez a helyzet például nyáron a klímával, vagy ha olyan fogyasztókat működtetünk, mint az ablaktörlő, az érintőkijelző, az ülésfűtés vagy a hangszórók. Töltés közben ezek a fogyasztók ugyanúgy az akkumulátorból nyerik az áramot, mint normális esetben, így a Supercharger töltőoszlopnak azt az energiát is pótolnia kell, amit töltés közben felhasználunk. Az új számlázással pedig a Tesla ezt a pótlást is felszámolná, vagyis az előbbi példában hozott 90 kWh-s töltés helyett akár 100-110 kWh-nyi áramért is fizethetünk, ha fűtött vagy hűtött az autó. A Tesla hivatalos közleményében úgy írják, hogy akár 25 kWh-val is többet számlázhat így a Supercharger, mint korábban, ami a magyar árral számolva akár 1850 forintos különbséget is jelenthet. Az új számolási mód természetesen csak azokon a piacokon lép életbe, ahol kWh alapú számlázást alkalmaz a Tesla. Bizonyos régiókban ugyanis a gyártó nem számolhat fel összeget a betöltött áramért, így ott perc alapon számol el a Tesla, aminél nincs lehetőség a fogyasztók felhasználásából adódott többlet hozzáadására.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

Több száz elektromos taxi állhat forgalomba Budapesten

Eredményes az elektromos taxik beszerzését szolgáló pályázat, mintegy 280 új gépjármű megvásárlását támogatja a kormány csaknem 2,3 milliárd forintból - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.