Kezdőlap / Tudj meg többet

Tudj meg többet: Hibrid meghajtás

A jövő autója - a HIBRIDAUTÓ

Napjainkban egyöntetű tény, hogy: minél drágább a benzin, annál többen tartják ésszerű döntésnek, hogy kifizetnék egy közepes méretű kocsi árát egy hibrid hajtású személyautóért.

Mi a hibrid autó?

A hibrid autók működési elve

Az átalakított Hibridautó

A hibrid autó Magyarországon

Hibrid autók a világban

A hibrid autók környezetvédelmi előnyei

A hibrid autók hátránya

Mi a hibrid autó?

vissza a lap tetejére
Hibridautóknak nevezzük azokat az autókat, amik elektromotort és más típusú motort is használnak. A hibridautók olyan elektromos járművek, melyek nem csak töltéstároló üzemmódban üzemelnek. (Elektromos autó: egy olyan jármű, mely a belsőégésű motor helyett elektromotort és elektromos motorvezérlőt használ. Az elektromos energiát általában akkumulátorból nyeri, amelyek legtöbbször újratölthető akkumulátorok. Azonban az újratölthető elektromos autók (ultrakapacitásnak is nevezett) szuperkondenzátorban, vagy lendkerékben is tárolhatják az elektromosságot.

Ha a hibridautók jobban elterjednének, nagymértékben csökkenthetne, különösen a nagyvárosok légszennyezettsége. Ezáltal a városi autóforgalomnak tulajdonított megbetegedések, mint pl.: akut légzőszervi megbetegedések, asztma, a tüdőkapacitás csökkenése, zajártalom, idegrendszeri problémák - száma is jelentősen visszaszorulhatna. A hangsúly azonban az üzemanyag-fogyasztás csökkentésén és az alternatív energiaforrások felhasználásán van.

A hibrid autók működési elve

vissza a lap tetejére
A GM hibrid:
"A GM (General Motors) rendszere lekapcsolja a motort, amikor az autó álló helyzetben van; amint a vezető leveszi a lábát a fékpedálról, a motor újraindul. Völgymenetben és fékezéskor az energiát visszatáplálja és az akkumulátorban tárolja. Amikor többletteljesítményre van szükség, például gyorsításkor, többletnyomaték áll rendelkezésre. A GM-nél a szíjhajtású generátor-önindítót (BAS) részesítik előnyben. Ez a megoldás költséghatékony és helytakarékos is, mert sok, a gyártási folyamatokban már alkalmazott alkatrészt lehet felhasználni hozzá. Leghatásosabban a városi forgalomban működik, ahol gyakori a fékezés és gyorsítás. Itt akár 10 százalékkal csökkenhet a fogyasztás.

Dual mode hibrid:
A kettős üzemű hibrid szíve az elektronikus szabályzású fokozatmentes váltómű (EVT) és a két elektromos motor. Ezek egyenként 60 kilowatt teljesítményűek és 50 km/óra sebességig gyorsítják a járművet. A kifinomult hibrid-optimalizáló rendszer felügyeli fékezéskor az energia-visszatáplálást. Az így nyert elektromos energiát a hátsó ülés alatt elhelyezett nikkel fém-hibrid akkumulátor tárolja. Az innovatív egység a két elektromos motorral együtt sem foglal több helyet egy hagyományos automataváltónál. A kettős hibridhajtás két- és négy kerék-hajtású járműveken is alkalmazható. Segítségével a nagy szabadidő-terepjárók akár 50 százalékos üzemanyag-megtakarítást is elérhetnek városi forgalomban. Európában ezzel a megoldással először a Cadillac Escalade-ben találkozhatunk." Írja a független márkakereskedők lapja.

Az átalakított Hibridautó

vissza a lap tetejére
"Az átalakított hibridjármű - melyet egy Skoda Fábián végeztek el - üzemanyag-fogyasztása a cég mérései szerint 60 százalékkal lett kevesebb, motorja pedig 40 százalékkal kevesebb káros anyagot termelt a tesztek során, miközben az autó menetteljesítménye nem romlott. A fejlesztő cég szerint a házi elektromos rendszerről még mindig olcsóbb és környezetkímélőbb feltölteni az akkumulátorokat, mintha ezt a feladatot az autó motorja végezné el, ezért ők az úgynevezett plug-in, vagyis a falicsatlakozóról tölthető autókban látják a jövőt.
A rendszer három, 30 kW-os akkumulátorcsomagot, valamint két 35 kW teljesítményű, vagyis körülbelül 50 lóerős elektromos motort foglal magában. Utóbbiakat a gyárilag nem hajtott kerekekre kell szerelni, előbbiek pedig a csomagtartóban kapnak helyet."

A hibrid autó Magyarországon

vissza a lap tetejére
Kétévnyi szigorúan titkos fejlesztés, kísérletezés után végre fény derül a titokra, a magyar a forradalmian új, magyar fejlesztésű, környezetkímélő hibrid "csoda autóra", melynek prototípusa a "SOLO" névre hallgat. Fogyasztása mindössze l,5 L (100km-en) és 140 km/h-s végsebességre képes. A tervezők (ANTRO KHT.) szerint a SOLO hibrid autónak két üzemmódja lesz: lakott területen belül minimális zajjal halad, és a tetőn elhelyezkedő napcella, valamint az ülések alatt lapuló pedálokkal lehet majd a dugóban araszolgatni. A hibrid motor a tervek szerint lakott területen kívül majd csak kapcsol be, amelyet nemcsak a mai üzemanyagok képesek hajtani, hanem alkohol vagy növényi olaj egyaránt. "A prototípus elkészítése legalább 150 millió forintot emésztett fel. A sorozatgyártásra azonban még 3-4 évet várni kell, s kérdés, hogy Magyarországon vagy külföldön gurulnak-e majd le az első SOLO-k" nyilatkozta Hegedűs Zsolt az ANTRO KHT vezetője.

Az autó paraméterei: 3,12 méter hosszú és 1,92 méter széles. Váza és karosszériája szénszálas kompozitból készült, emiatt könnyű, de mégis törésálló. A tetőn napelemeket helyeztek el melyek képesek annyi energiát összegyűjteni, hogy átlagosan 15-25 kilométert kényelmesen meg lehessen tenni. Ha hosszabb utakra indulnánk, akkor a hagyományos üzemanyag mellett növényi olajjal, alkohollal hajtott motorral lehet indulni. A jármű végsebessége 140 km/óra, s 10 másodperc alatt képes 100 kilométeres tempóra gyorsulni.

A formatervező (Üveges Péter) eredetileg három személyesre tervezte a járművet, amely könnyen átalakítható hatüléses családi Duóvá is. Az áramvonalas jármű Szén-dioxid-kibocsátása negyede a mai legkorszerűbb autókénak, ami csupán 2-3 kg/100 km. Ha a sorozatgyártás beindul, ára egy mostani középkategóriás kocsi árával lesz egyenlő.

Hibrid autók a világban

vissza a lap tetejére
Egyre több világmárka képviselteti magát a hibrid autók fejlesztésében gyártásában. A legkiemelkedőbbek: Honda, Toyota, Mitsubishi.
Érdemes megemlíteni a Tesla Roadster, amelynek sorozatgyártása 2008. március 17-én kezdődött el. A Roadster lítium-ion akkumulátort használ, szemben a régi ólom-savas akkumulátorokkal, amit régebben a kisebb elektromos autógyártó cégek használtak fel. Az autónak 6831 akkumulátorcellával rendelkezik, aminek segítségével 394 km-t tud megtenni feltöltéseként, ami átszámítva 1,74 l/100 km-es üzemanyag hatékonyságnak felel meg. A menetteljesítménye tiszteletet parancsoló, a 0-100 km/h gyorsulást 4 másodpercen belül teljesíti, míg végsebessége 210 km/h.

A hibrid autók környezetvédelmi előnyei

vissza a lap tetejére
- alacsonyabb a tüzelőanyag-fogyasztás
- kisebb szennyezőanyag-kibocsátás
- kisebb zajszint
- kisebb az üzemeltetési költségek
- Egy hibrid kocsi összköltsége átlagosan 18 százalékkal kisebb, mint egy hasonló teljesítményű benzines járműé.
A tapasztalatok szerint egy középkategóriás hibrid autó elsősorban városi használatban évente mintegy 1 tonna széndioxid kibocsátását spórolja meg.

A hibrid autók hátránya

vissza a lap tetejére
- Lassítják az alternatív technológiák (pl.: a hidrogéncellás és teljesen elektromos autók) kutatását és fejlesztését a hibridekre költött hatalmas összegek
- szükségük van fosszilis üzemanyagra, hogy működőképesek legyenek, ezért nem számítanak a legzöldebb négykerekűek közé
- általában nem túl nagy a végsebességük

Hasznos linkek

vissza a lap tetejére

Nincsenek alkategóriák

Hibrid meghajtás hírek

vissza a lap tetejére