Kezdőlap / Tudj meg többet

Tudj meg többet: Pellet, brikett

Mi is az a pellet-pellet fűtés?

A pellet olyan, nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A néhány milliméteres átmérőtől a több centiméteres átmérőjű anyagrudakat alkot az alapanyag és a használt pellettálási technológia függvényében. A legáltalánosabban ismert pellet-fajta a nyúltáp. A pellet megújuló, zöld energia, készülhet fahulladék újrahaszósításával is. A pellet nedvességtartalma 8-10% között marad, így az égés hatásfoka jobb (5kWh/kg), mint a gyakran 40%-nyi vizet tartalmazó tűzifa esetében.

Pellet fűtés

Pelletálás folyamata

Pellet fűtés előnyei

Sok-e a pellet kazánok áramfogyasztása?

Pellet története

A pellet minősitése

Mi is a brikett?

Pellet fűtés

vissza a lap tetejére
A tüzelőberendezéseket két csoportra osztjuk: kandallók és kazánok.
Kandallók: jellemzően 6-20 kW-ig terjedő teljesítményű berendezések, melyek beépített pellet-tartállyal rendelkeznek. Alkalmasak nagyobb helyiségek, de akár közepes méretű családi házak hő-szükségletének ellátására is. Az automata pelletadagolás miatt szoba-termosztátról vezérelhetők, így a fűtés nem igényel törődést a néhány naponta szükséges feltöltésen és az előírt karbantartáson felül. A kandallókat is két csoportra oszthatjuk: a központifűtésre köthetők, ill. a csak konvekciós elven működő berendezésekre. A központi fűtésre köthető ún. vízteres kandallók alkalmasak akár a használati melegvíz és a fűtéshez szükséges meleg víz előállítására is.

Kazánok: a kandallókkal ellentétben a kazánok nem képesek közvetlenül helyileg hőt leadni a levegőbe, csak a használati és a fűtéshez szükséges meleg víz előállításra alkalmasak. Szintén automatizált működésűek, mint a kandallók, de általában nagyobb hamutárolóval, nagyobb beépített pellet-tartállyal, illetve külső tartályból adagolásra képest szállítórendszerrel is rendelkezhetnek. Teljesítményük jóval meghaladhatja a kandallókét: 10-100 kW, de akár még a 100 kW-ot is meghaladó teljesítményű berendezések is léteznek. Előnye a kazánoknak, hogy akár 4-6 hétre is megfeledkezhetünk a tüzeléssel való törődésről, és akkor is csak apró karbantartási feladataink akadnak. A tetszőleges méretű külső pellet tartály megválasztásakor elérhetjük akár azt is, hogy fűtési szezononként csak egyszer kelljen a feltöltéssel foglalkoznunk.

Pelletálás folyamata

vissza a lap tetejére
A pelletálás során a fafeldolgozó iparban keletkező fahulladékot kötőanyag hozzáadása nélkül préselik. Nem csak a fa részecskéket (fűrészport) lehet pelletálni, hanem bármilyen anyagot. Ez azért fontos, mert nagyon sok olyan anyag van, amely éghető és nem környezetterhelő, ugyanakkor nem olyan formában fordul elő, ami alkalmassá tenné például egy a háztartásban is használható berendezésben történő elégetésre.

A pelletálás folyamán nyert rudacskákat - amelyek átmérője a már előbb említett henger furatainak méretével megegyező - nevezzük pelletnek. Természetesen az anyag összetételétől függően beszélünk fa- és más pelletről (pl. energiafű-pellet, búzakorpa-pellet stb.). A fapellet legelterjedtebb mérete a 6 mm-es átmérő és a 2-5 cm-es hosszúság

Pellet fűtés előnyei

vissza a lap tetejére
Tűzifával szemben:
- hosszabb égési idő
- egyszerűbb felhasználás
- könnyebben begyújtható
- kevesebb a hamu
- kevesebb helyet foglal

Szénnel szemben:
- környezetkímélőbb
- nem koszol
- nincs salak
- kellemes illat
- egyszerűbb felhasználás

Gázzal szemben:
- olcsóbb
- környezetkímélőbb

Sok-e a pellet kazánok áramfogyasztása?

vissza a lap tetejére
A begyújtási ciklusokkor és a ventilátor működtetéséhez szükséges elektromos áram felvétele.
Készüléktől és teljesítménytől függően ez 80-150 W-os lehet. Így napi körülbelül 2-4 begyújtással, ami körülbelül 8-10 üzemidő.
A mostani 2009-es 41 Ft/kw-os áron számolva átlagosan havi 1900 Ft költség.

Pellet története

vissza a lap tetejére
A pellet termelése az Egyesült Államokban kezdődött a II. világháborút követő időszakban, mint állateledel, amely ideálisnak bizonyult az ipari farmokon azzal a nagy előnyével, hogy a hagyományos tápszerekhez adagolni lehetett a különböző fehérjéket, ásványi sókat és más fontos adalékokat, anélkül, hogy a táplálék íze változott volna. Ezen kívül, nagy előnye, hogy hosszú időn keresztül raktározható, mert nem romlik meg és kis tömege miatt a szállítása sem költséges. Így, az állattenyésztésben elért sikerek ahhoz vezettek, hogy más iparágakban is kipróbálják a pelletálást, ami a fahulladék pelletálásához is vezetett, létrehozva ezáltal egy új hő energiaforrást.

A pellet minősitése

vissza a lap tetejére
Legfontosabb kritériumok a pellet külseje alapján:

A felszín:
A jó pellet külseje sima, fényes, hosszrepedésektol mentes.
A szilárdság a pellet legfontosabb ismérve. Ez határozza meg a pellet sűrűségét és a törmelék, illetve por arányát. A tiszta és hatékony égéshez a minél nagyobb sűrűség a jó (> 1,12 kg/dm3).

A pellet szilárdságát az úgynevezett ledarálódás jellemzi. A ledarálódás azt jelenti, hogy mennyi törmelék keletkezik bizonyos terhelés hatására, aminek az értéke nem haladhatja meg a 2-3%-ot.

Átmérő:
Leggyakoribb a 6-8 mm-es átmérőjű, de néha előfordul 4-5mm, illetve 10 mm-es átmérőjű pellet is. A pellet vastagsága az égési időt és az égéshez szükséges levegő mennyiségét határozza meg, a kandallókat ez alapján tervezik.

Illat:
A gyártás során a magas hőmérséklet miatt a lignin megolvadása szagképződéssel jár. Ennek tulajdonítható a friss pellet enyhén édeskés, ragasztóhoz hasonlítható szaga.

Mi is a brikett?

vissza a lap tetejére
Brikettnek nevezzük a 40 mm vagy ennél nagyobb átmérőjű kör, négyszög, sokszög, vagy egyéb profilú tömörítvényeket, melyeket mező- és erdőgazdasági melléktermékekből állítanak elő. Brikettet hidraulikus, dugattyús és csigás préseken gyártanak. Legjellemzőbb általános tulajdonságai: - természetes alapanyagokból (faporok, faforgács, faapríték, energianád, energiafű, mező- és erdőgazdasági melléktermék) készül - idegen kötőanyagot nem tartalmaz - nedvességtartalma
kicsi (10% körüli), ezért könnyebben és jobb hatásfokkal ég, mint a hagyományos tűzifa - fűtőértéke nagy, kétszerese az átlagos tűzifának kb. 17-19MJ/kg - hamutartalma kicsi (0.7-1,5%), hamuja környezetbarát, a kiskertek trágyázásához alkalmazható - a fában kén gyakorlatilag nincs, ezért füstje a környezetre káros kéndioxidot nem tartalmaz - a tűzifával szemben 2-3 szor nagyobb sűrűségű, és mintegy 50%-kal nagyobb fűtőértékű, ezért ugyanolyan fűtőhatás eléréséhez a tüzelőberendezés tűzterében kisebb mennyiséget kell elégetni. - nagy sűrűségű (1000-1400 kg / m3), vízben elsüllyed.

A biobrikett előnyös tulajdonságai:

- fűtőértéke a hagyományos tüzifához képest közel a kétszerese, ezért biobrikettből elegendő fele annyi mennyiséget raktározni

- környezetkímélő, mivel CO2 semleges. Ez nem azt jelenti, hogy elégetésekor nem szabadul fel CO2, hanem azt, hogy elégetésekor csakis annyi CO2 kerül a levegőbe, mint amennyit a növény élete során lekötött.

- hamu tartalma (0,3-1,5%) között mozog

Hasznos linkek

vissza a lap tetejére

Nincsenek alkategóriák

Pellet, brikett hírek

vissza a lap tetejére