Kezdőlap / Tudj meg többet

Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Rajtad (is) múlik! Szelektálj!

A szeméthegyek csökkentése közös feladatunk és felelősségünk! A számunkra már feleslegessé vált hulladéktól környezetbarát módon is megszabadulhatunk, erre ad lehetőséget a szelektív hulladékgyűjtés.

Mennyire vagyunk "zöldek" mi magyarok?

Szelektíven Budapesten

Az újrahasznosítható hulladék sorsa

Mit dobhatunk a szelektiv hulladékgyűjtőkbe?

Veszélyes hulladékok és elfogadó helyeik

Mennyire vagyunk "zöldek" mi magyarok?

vissza a lap tetejére
A magyar lakosság szelektív gyűjtési szokásaival kapcsolatos kutatásokból kiderült, hogy az elmúlt években egyre több lett a környezettudatos polgár és a szelektív hulladékgyűjtést ma már szinte mindenki ismeri.

Bár a gyűjtésben résztvevők aránya évről-évre nő, a lakosság fele még mindig nem gyűjti szelektíven a szemetet.,pedig ezzel a felére is csökkenhetne a hulladéklerakókra kerülő szeméthalom.

A kutatásban megkérdezettek 32%-a a gyűjtőhelyek lakóhelyétől való távolsága, 20%-a a gyűjtés otthoni körülményessége, 19%-a pedig az otthoni hely hiánya miatt nem vesz részt a gyűjtésben.

Nem elég elvben támogatnunk a környezettudatos életmódot, a lustasággal is szembe kell szállnunk hiszen Rajtunk múlik!

Magyarországon ma már több mint 5000 gyűjtőponton, illetve házhoz menő gyűjtés révén van lehetősége részt venni a szelektív hulladékgyűjtésben.

Szelektíven Budapesten

vissza a lap tetejére
A fővárosban 2003 decemberében vette kezdetét a szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítése, ekkor kerültek telepítésre az első hulladékgyűjtő szigetek, első körben 100 sziget. Majd az ezt követő két évben újabb 250-250 sziget kihelyezésére került sor. A lakosság viszonylag gyorsan hozzászokott a szigetes gyűjtéshez, 2006-ban már 16 ezer tonna szelektíven begyűjtött hulladék került újrahasznosításra.

A tervek szerint idén újabb 200 sziget kihelyezésével (összesen 1100 sziget) válik Budapest oly módon lefedetté, hogy a lakosság túlnyomó többsége kb. 300 méteren belül, közterületen meg tud szabadulni szelektíven gyűjtött hulladékától.

Az egyre bővülő lehetőségek ellenére minden harmadik budapesti különválogatás nélkül dobja ki a háztartási hulladékot. Ez az arány csak akkor változhat, ha a lakosság környezete iránti felelősségérzete megnő és hajlandó lemondani a kényelemről a nemes cél érdekében.

A fővárosi szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel kapcsolatosan bármilyen kérdéssel, észrevétellel kapcsolatban az FKF Rt. ingyenesen hívható zöld számát lehet tárcsázni: 06-80-204386.
http://www.fkf.hu

Az újrahasznosítható hulladék sorsa

vissza a lap tetejére
Ma már szinte mindenki tudja, hogy milyen anyagtípusok szerint kell különválogatni a hulladékot, de azzal is tisztában vagyunk, hogy az újrahasznosítás során milyen termékek kerülnek előállításra és ezáltal vissza hozzánk.

Talán a nem környezettudatos szemetelőket is elgondolkodtatja az, hogy a helyes hulladékkezelés által háztartási hulladék nem a szemétlerakókon landol, hanem a boltok polcain új árucikk formájában. Lássuk milyen hasznos termékek gyártására használják fel az általunk kidobott hulladékot.

Papír: A begyűjtött papírhulladékot elsősorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír) válogatják szét, majd jó minőségű kartondobozokat, konyhai papír törlőkendőket, írólapokat és füzeteket készítenek belőle.

Műanyag: A műanyag csomagolóanyagokat aprítás és tisztítás után felolvasztják és regranulálják. Az így nyert félkész terméket többek között palackok, kerti székek, virágládák és csövek előállításához használják, de jelentős a textiliparban történő felhasználása is.

Italos kartondoboz: A dobozok részben papírt tartalmaznak,amelyet papírpréseléssel választanak el a többi alkotóanyagtól. Az újrahasznosított rostszálakból számos új papírtermék készül: papírzacskó, papírtörölköző, jegyzetfüzet és papírdoboz. A maradék anyagok (polietilén, alumíniumkeverék) a városi hőerőművekben vagy cementgyárakban kerülnek felhasználásra.

Üveg: A különgyűjtött üveget tisztítás után darabokra zúzzák, beolvasztják és újból formába öntik. Az üvegek szinte 100%-ban újrahasznosíthatók és végtermék minősége szinte azonos. Megkülönböztetjük és különválogatjuk a fehér, illetve szines üvegeket.

Fém: A begyűjtött fémet fajtánként szétválogatják, kohókban beolvasztják és szállítható rudakba öntik. A rudakat a felhasználás helyén hengerlik, ezáltal lehetővé válik, hogy újra különböző késztermékeket állítson elő a feldolgozóipar, pl: kerékpár-, autó-, és motoralkatrészeket.

Mit dobhatunk a szelektiv hulladékgyűjtőkbe?

vissza a lap tetejére
A sárga színű műanyaggyűjtő konténerbe a főváros területén az alábbi hulladéktípusokat várják: üdítős, ásványvizes PET palackok, háztartási flakonok (pl. sampon, habfürdő) és azok kupakjai, tejes, joghurtos poharak, margarinos dobozok (kimosva!), illetve tiszta fólia (szatyor, zacskó, csomagoló fólia)
A flakonokat célszerű összelapítva ("laposra taposva") bedobni, mert így kevesebb helyet foglalnak, és több fér el a konténerben.
Ne dobjunk a konténerbe: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kiöblített) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, illetve hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

A szürke színű fémgyűjtő konténerbe a főváros területén az alábbi hulladéktípusokat várják: fém csomagoló-dobozok (üdítős, sörös, konzerves dobozok) háztartási kis fémhulladékok (pl. evőeszköz)
A kutya és macskaeledeles dobozokat kidobás előtt célszerű elöblíteni. Ne dobjunk a konténerbe nem csomagolási fémhulladékot, pl. barkácsolásból megmaradt hulladék fémdarabokat, mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!

A fehér színű üveggyűjtő konténerbe a főváros területén az alábbi hulladéktípusokat várják: tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegek: befőttes, parfümös, stb.
Kérjük, hogy az üveget mossák el illetve az üvegekről távolítsák el fémkupakot. Ne dobjunk bele: színes üveget (pl. zöld, barna üveget), tükröt, ablaküveget, villanykörtét, zemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt, neoncsövet.

A zöld színű üveggyűjtő konténerbe a főváros területén az alábbi hulladéktípusokat várják: színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveg.
Kérjük, hogy az üveget mossák el illetve a üvegekről távolítsák el fémkupakot. Ne dobjunk bele színezetlen, azaz fehér üveget, drótszövetes üveget, katedrálüveget, kerámiát, porcelánt.

A kék színű papírgyűjtő konténerbe a főváros területén az alábbi hulladéktípusokat várják: újságok, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz, italosdoboz (tetrapak)
A dobozokat hajtsuk össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el, s, így minél több papírhulladék férjen a tartályba. Higiéniás okokból ne dobjuk bele: az élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papírzsebkendőt, szalvétákat, stb

Veszélyes hulladékok és elfogadó helyeik

vissza a lap tetejére
Veszélyes hulladéknak számitanak:Lejárt szavatosságú gyógyszer, használt sütőolaj, szárazelem, akkumulátor, fáradt olaj, lejárt szavatosságú rovar-, gyomirtók és göngyölegeik, gombaölő és növényvédő szerek és göngyölegeik, lejárt festékek, lakkok, hígítók, oldószerek és göngyölegeik, lejárt szavatosságú kozmetikumok, hypó és más vegyszerek, elektromos és elektronikai hulladékok.

A veszélyes hulladékokat a önkormányzatok, illetve civil szervezetek által szervezett lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciók alkalmával lehet leadni. További veszélyeshulladéklerakó helyek:
- Palota Kft. lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő udvarai (Budapest XV. ker., Szántóföld út 4/a Tel.: 308-13-50, ill. XIV. ker., Kacsóh Pongrác út 146. Tel.: 273-0974) a következő kerületekből lehet bevinni veszélyes hulladékot: I., IX., X., XI., XIV., XV., XVI., XVIII., XXII., XXIII.
- Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. Bővebb felvilágosítás a 311-30-31-es telefonszámon, illetve az ingyenesen hívható 80/ 55-00-55-ös zöld számon. Telephelyek:
1. 1186 Bp. Ipacsfa u. 19.
2. 1225 Bp. Nagytétényi út 366.
3. 1151 Bp. Károlyi S. út 160.
- FKF Rt. hulladékudvarai: kizárólag szárazelemet, használt sütőzsiradékot (étolaj, zsír) és csomagolóanyagait, fáradt olajat és csomagolóanyagait, akkumulátort és elektronikai hulladékot (háztartási gépeket, számítástechnikai hulladékot, illetve fénycsöveket és világítótesteket) fogadnak.
- P&G Kft. Kezelő telephely: 1108 Bp., Sírkert utca 2.-4. (hulladékátvétel előzetes egyeztetés alapján. tel.: (06-1) 287 85 91)

Hasznos linkek

vissza a lap tetejére

Nincsenek alkategóriák

Szelektív hulladék hírek

vissza a lap tetejére