Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Újabb szivárgás történt Fukusimában

Újabb szivárgás történt Fukusimában

A létesítményt üzemeltető cég szerint ezúttal mindössze egy liternyi radioaktív víz folyt el, ezért nincs ok aggodalomra.

Ismét sugárszennyezett víz szivárgott ki a két éve balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőmű egyik tartályából szerdán – közölte a létesítményt üzemeltető energiavállalat. A TEPCO közlése szerint ezúttal mindössze egy liternyi radioaktív víz folyt el, ezért nincs ok aggodalomra. Az újabb szivárgás forrása egy olyan acéltartály volt, amelyet májusban éppen a korábban eresztő föld alatti tározók ideiglenes helyettesítésére szereltek fel.

A TEPCO a hét elején azt is elismerte, hogy radioaktív céziumot mutattak ki az erőműbe beszivárgó talajvízben. A kormány arra szólította fel a céget, hogy növelje víztározó kapacitásait a helyszínen, illetve egy japán tudósok által kifejlesztett föld alatti fagyasztott falrendszert állítson fel a négy megsérült reaktor köré a további szennyezések megakadályozása érdekében.

Az erőmű hét föld alatti víztározó tartályából április folyamán háromról derült ki, hogy ereszt. Akkor a szivárgások miatt legalább 120 köbméter sugárszennyezett víz került a talajba. A TEPCO már bejelentette, hogy június végéig biztonságosabb tárolókba helyezi át az erőműben felgyülemlett 23 600 köbméter sugárszennyezett vizet, amelyet korábban a 2011 márciusában megsérült reaktorok hűtésére használtak. E terv keretében szerelték fel a most eresztő tartályt is.

Ajánlott tartalom

Hogyan lehet 100.000 forintból napelemes rendszerem?

A napelem telepítés talán soha nem volt ennyire elérhető nagy tömegek számára, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelkonstrukciójának köszönhetően.