Újra lesz Öko City a tavaszi Construmán

Mintegy ezer négyzetméteren több mint 50 cég épít fel és mutat be egy olyan házat a tavaszi Construmán április 15-19 között, amely megfelel a 2020 utáni közel nulla energiafelhasználási előírásnak – közölte Kárpáti József, az Öko City kiállítás szervezője az MTI-vel.

A kiállítók célja az, hogy bemutassák: nem csak költséges megoldásokkal, hanem gondos tervezéssel, a megfelelő anyagfelhasználással és szakszerű kivitelezéssel is gazdaságosan lehet kevés energiával működtethető lakóházakat építeni.

“Klímaváltozás, energiahatékonyság, globális felmelegedés – napjaink gyakran használt fogalmai, amelyek egyre többször hivatkozási pontok, anélkül, hogy megértenénk valós tartalmukat. A kihívás és a feladat óriási, de jó úton haladunk. Az Öko City rendezvény fővédnökeként bízom abban, hogy a most megismerhető jó gyakorlatok és tapasztalatcsere révén közösen találunk válaszokat, ezzel is nagyban elősegítve a célt, mindannyiunk életminőségének javítását” – idézi az Öko City közleménye a fővédnök Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztésért és klímapolitikáért felelős államtitkár véleményét.

Az Öko City kiállítás egyik védnöke, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára, Füleky Zsolt pedig úgy nyilatkozott, hogy a bemutatón a helyettes államtitkárság munkatársai is informálják az érdeklődőket az engedélyezéssel, a kivitelezés ellenőrzésével, a tervező és kivitelező kötelezettségével kapcsolatos jogszabályok értelmezéséről, alkalmazásáról.

Öko City 2014

Egy másik védnök, Henn Péter, az Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója pedig azt nyilatkozta, hogy a látogatók megismerhetik a korszerű anyagok forgalomba hozatalához és beépítéséhez szükséges dokumentumokat, mivel csak ilyennel rendelkező termékeket szabad felhasználni.

Ajánlott tartalom

Megfelelő szigetelés és nyílászáró fűtési költségei lefelezéséhez

Az új rezsiszabályok életbe lépésével számos háztartásban indult meg a dilemma, hogyan is lehetne a fűtést korszerűsíteni. Arra azonban nem biztos, hogy mindenki „számszerűen” gondolt, hogy mennyire energiapazarlók is a 70-es, 80-as években épült otthonok. Cikkünkből egyértelműen kiderül, miért is annyira fontos a fűtésrendszer átalakítása mellett a megfelelő szigeteléssel és a nyílászáró cserével is foglalkozni.