Villany- és gázszámla: európai élmezőnyben Budapest

A lakossági fogyasztók villamos energia, illetve földgáz átlagárait tekintve a magyar főváros az első öt között zárta az évet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal európai fővárosokat sorba állító árösszehasonlító vizsgálatában.

Budapest a földgáz átlagárakat rangsoroló listában első, míg az áram esetében negyedik helyen állt decemberben. A jövedelmekhez mért rezsiterhek tekintetében azonban mindez csak a középmezőnyhöz elegendő. Az európai végfelhasználói árak 2018. decemberi alakulását tekintve látható, hogy az áram ára csak Brüsszelben és Londonban csökkent, míg a német, a román, a ciprusi, az olasz és az észt fővárosban emelkedett.

A gáz ára Amszterdamban, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban, Párizsban és Bécsben csökkent, ugyanakkor emelkedés volt tapasztalható Athénban és Berlinben.

Az áram- és gázszámlák egy átlagos kétkeresős budapesti háztartás számára jövedelmeik 4,1 százalékát kitevő terhet jelentenek. Ez európai összevetésben a középmezőnyhöz elegendő: 13 városban kisebb, 11 városban nagyobb a hányados. A “keleti blokk” fővárosai közül ez a legkedvezőbb érték (Ljubljanával megegyezően), a “nyugati országok” közül azonban csak Stockholmot (4,2%) és Lisszabont (5%) előzi.

Forrás: portfolio/mekh.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.