A környezettudatosság eszméje már a karácsonyi ünnepeket is elérte, mivel ilyenkor sokan felelőtlenül és pazarlóan bánnak az energiahasználat során.

Viselkedjünk környezettudatosan karácsonykor is!

A környezettudatosság eszméje már a karácsonyi ünnepeket is elérte, mivel ilyenkor sokan felelőtlenül és pazarlóan bánnak az energiahasználat során.

Divatossá vált, hogy karácsonyfánkon kívül épületeinket is fényes színes világítással díszítjük ezzel is fokozva az ünnepi hangulatot. Ugyanakkor nem gondolunk bele, hogy ezekkel a fénysorokkal jelentősen megnövelhetjük az energiaszükségletünket és ezáltal a károsanyag-kibocsátást is. A tudatos viselkedéshez ad iránymutatást jelen cikkünk, amivel a karácsonyi hangulat megteremtésében és a klímatudatos viselkedésben is kompromisszumot köthetünk.

A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG JEGYÉBEN

Bár a karácsony a legtöbbek számára már összefonódott a gondtalan, ünnepélyes, színes-fényes időszakkal, mégis elgondolkodtatta a társadalom egy csoportját, hogy miként is járulhatna hozzá, hogy ebben az időszakban is felelősen viselkedhessen a hosszú távon is fenntartható jólét érdekében. Egyes országokban már kiemelet figyelmet fordítanak arra, hogy a klímavédelem érdekében csökkentik otthonaikban a karácsonyi díszkivilágítást. Így tesznek a németországi lakosok is, derült ki a YouGov által végzett felmérésből. A kutatás során kiderült, hogy a megkérdezettek 57%-a nyilatkozott úgy, hogy csökkenti karácsonyi égősoraink üzemeltetési idejét, vagy teljesen elhagyja azt. A válaszadók 11%-a az idei, 10%-a a jövő évtől kezdődően már nem is kívánja karácsonyfáját, és házát külön színes világítással díszíteni. A megkérdezettek csupán 35%-a nyilatkozott úgy, hogy nem kíván szakítani megszokásaival és továbbra is ugyanúgy és ugyanolyan volumenben használja fényfüzéreit. A közterületi díszkivilágítással kapcsolatban már jobban megoszlanak a vélemények. Ezek intenzív üzemeltetésének és mennyiségének csökkentése, vagy éppen megőrzése mellett közel ugyanannyi voks érkezett.

A radikális megoldások mellett már azzal is sokat tehetünk a környezetért, ha modern, energiatakarékos LED-izzósorral díszítjük fenyőfánkat, vagy házunkat. Ezzel nem csak a pénztárcánknak kedvezünk, hanem a kedvező fogyasztási mutatók révén a közvetett károsanyag-kibocsátás is mérsékeltebb. A másik lehetőség, hogy odafigyelünk arra, hogy ezeket a díszkivilágításokat csak adott pillanatban kapcsoljuk be, és nem üzemeltetjük a teljes nap folyamán, vagy távollétünkben.

KÖRNYEZETTUDATOSAN ÉLEK, DE NINCS KARÁCSONY DÍSZVILÁGÍTÁS NÉLKÜL!

Amennyiben elhívatottak vagyunk a környezettudatosság mellett, de nem tudjuk elképzelni a karácsonyt díszes fények nélkül, akkor is tudunk kompromisszumot kötni. Az ünnepekkor jelentkező többlet energiafogyasztás miatti lelkiismeret furdalást csökkenthetjük azzal, hogy házunk tetejére napelemes rendszert telepítünk. Persze adódik a kérdés, hogy télen is termel-e a szerkezet áramot, illetve a díszkivilágítást is többnyire éjszaka kapcsoljuk be, amikor a napelemek nem termelnek. Először is a modern napelemek rendkívül jól gazdálkodnak a felhőkön átszűrődő szórt fénnyel (főként a polikristályos típusok). Az utóbbi évek tapasztalatai alapján pedig kijelenthető, hogy elég ritka a fehér karácsony, vagyis az, hogy a napelemeket vastag hótakaró gátolja a termelésben. Az viszont abszolút igaz, hogy ambivalencia van abban, hogy a napelemek nappal képesek a termelésre, a díszkivilágítást pedig többnyire éjszaka üzemeltetjük. Ez a helyzet ugyanakkor megegyezik alaphelyzetben is a mindennapjaink fogyasztási szokásaival. Gondoljunk csak bele: a napelemes rendszerünk akkor is aktívan termel, amikor munkában, vagy iskolában van egész családunk és a háztartási fogyasztás minimális, viszont estefelé, éjszaka jelentkezik a napi maximum. Tehát a karácsonyi időszakban a fényfüzérek megnövelik ugyan a fogyasztást, de a napelemes rendszerrel megtermelt energiával hozzá tudunk járulni egy közvetett, környezettudatosabb üzemeltetéshez.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.