Zalában is áram lesz a trágyából

A dél-zalai Nagyrécsén építi meg következő biogázüzemét a Biogáz Alfa Kft. Az 1,3 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását 620 millió forint uniós pályázati forrás segíti.

Az 1,5 megawatt teljesítményű üzemben az áramtermeléshez döntően a környéken keletkező mezőgazdasági hulladékokat és melléktermékeket – így almos szarvasmarha- és baromfitrágyát, valamint silókukoricát – használnak majd fel, írja a napi.hu. Az erőművet úgy alakítják ki, hogy a keletkező hőenergiát a közelben lévő mezőgazdasági üzemek hasznosíthassák, kiváltva ezzel jelentős mennyiségű fosszilis energiát. A visszamaradó úgynevezett biogáztrágyát is az alapanyag-beszállítók használhatják fel a műtrágya helyettesítőjeként. A szükséges engedélyek beszerzését, illetve a terület előkészítését követően az építkezés várhatóan még idén, illetve a jövő év elején indul és 10-12 hónapig tart. A tervek szerint az üzem 2014 elejétől már energiát termel. A Biogáz Alfa az elmúlt időszakban több hasonló egységet épített az országban: Kaposszekcsőn, Kisbéren, Tiszaszentimrén, Bicsérden és Bugyin már elkészült a beruházás, Tatabányán és Csongrádon pedig jelenleg is folyik az építkezés.

Ajánlott tartalom

Két és félmilliárdos fejlesztést hajtott végre a Solaris EPC Kft. Mátészalkán

Uniós pályázat segítségével több mint 2,5 milliárd forint értékű energiahatékonysági fejlesztést hajtott végre a napelemes kiserőművek fejlesztésével, kivitelezésével és karbantartásával foglalkozó Solaris EPC Kft. Mátészalkán - közölte a cég az MTI-vel.