Zöldotthont Mindenkinek! – Energiahatékonyságról érthetően

“Zöldotthont Mindenkinek! Zöldotthont Mindenkinek?” címmel a napokban jelent meg Magyarország első olyan lakosságnak szóló könyve, mely átfogóan mutatja be az energiahatékonysági felújításokat és beruházásokat. A könyvből egyszerű, olvasmányos formában tudhatjuk meg, hogyan tehetjük energiatakarékossá otthonunkat, elkerülve a legnagyobb buktatókat.

„Szakértőként óriási ismerethiányt tapasztaltam a lakossági energiahatékonysági beruházások terén. Gyakran félinformációk és hallomás alapján döntöttek többmilliós beruházásokról, melyektől jelentős költségmegtakarítást vártak – mindhiába. Ezt a ködöt szerettem volna eloszlatni a könyv megírásával, hogy tisztán lássanak és jó döntést tudjanak hozni a magánépíttetők” – mondta Gulyás István épület-energiahatékonysági szakértő, a könyv szerzője.

Ez mindenkinek elérhető és mindenkinek megérné

„Kis pénzzel is sokat lehet megtakarítani. A legolcsóbb, ugyanakkor leggyorsabban megtérülő befektetés, amit minden háztartásban meg lehet és megérné megcsinálni a hagyományos izzók LED világításra való cseréje. Ez a néhány tízezer forintos befektetéssel megtakarítható a világítás villanyáram-felvételének 50–80%-a, és a világítás fényereje is nagymértékben erősödik. Ez azt jelenti, hogy a befektetés egy éven belül megtérül!” –  mondta Gulyás István.

-

A könyv az energiahatékonysági beruházások minden lehetséges válfaját bemutatja a nyílászáró cseréjétől kezdve a szellőztető rendszereken át az utólagos homlokzat és födémszigetelésig, vagy éppen a napenergia hasznosításáig.

A könyv szerzője rámutat a rendszerben gondolkodás fontosságára. Sok egyéb mellett megtudjuk mi az energiahatékonysági beruházások megfelelő sorrendje, – hogy a befektetés ne pénzkidobás legyen – és milyen szempontok figyelembe vételével választhatunk megfelelő megoldást. Olyan információkat is megismerhetünk, melyet nem, vagy csak később mondanának el a kereskedők vagy a kivitelezők a beruházásokról, amikor már késő, vagy rossz döntés irányába visz.

Az egyes fejezetek végén ellenőrző listát találhatunk, melynek segítségével az olvasó megismerheti otthona jelenlegi adottságait és megtalálhatja a legoptimálisabb megoldást, mellyel maximális megtakarítás érhető el.

A könyv egyelőre magánkiadásban kapható.

A szerzőről

Gulyás István építészmérnök, épület-energiahatékonysági szakértő több vállalkozást is irányít vezetőként. Építészmérnöki tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen majd a Pécsi Tudományegyetem Építészmérnöki karán végezte.

-

Tapasztalatait az egyik legjelentősebb építőipari vállalat, a Saint-Gobain Weber Terranova Hungary Kft-nél szerezte, ahol a szamárlétrát végigjárva végül kereskedelmi igazgatóként dolgozott.

2009-ben alapította, az elsősorban épület-energiahatékonysággal foglalkozó társaságát, mely rövid idő alatt a hazai piac elismert szereplője lett, majd 2012-ben a Zöldotthon Szerviz Szolgáltatással elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat.

Szakmai munkássága keretében lefektette a panel épületek külső hőszigetelésének átfogó projekt menedzsmentjének alapjait, majd kidolgozta ennek gyakorlati megvalósítási rendszerét, tagja a Magyar Szabványügyi Testület-nek, aktívan részt vett Magyar Építőanyagipari Szövetség Komplex Épületenergetikai és Klímavédelmi program kialakításában, 2010 évben a KIVÉT – Kiváló Építési Termék Védjegytanúsító szervezet és a MAGYAR TERMÉK NAGYDÍJ védjegytanusító szervezet felkérésére auditorként is segítette a szervezetek munkáját. Szakmai konferenciák előadójaként, valamint a médiában szakértőként aktívan részt vesz az energiahatékonyság népszerűsítésében, a szemlélet formálásában és megváltoztatásában.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.