1 milliárdból épül a biogázerőmű

Csaknem egymilliárd forintot nyert az Új Széchenyi Terv uniós pályázatán egy biogázüzem megvalósítására a tatabányai önkormányzat, az AVE Tatabánya és az AVE Magyarország közös projekttársasága; a beruházáshoz az AVE kétmilliárd forinttal járul hozzá. Az építkezést a napokban megkezdik.

Schmidt Csaba tatabányai polgármester tájékoztatása szerint a város önkormányzata egy 49 ezer négyzetméteres területet apportál a projektbe, amelynek értéke 97 millió forint. Az AVE Dubnik-völgyi hulladéklerakójának közelében megvalósuló beruházás a Tatabánya térségében keletkező mezőgazdasági, piaci és lakossági zöldhulladékból, valamint kommunális szennyvíziszapból állít majd elő magas metántartalmú biogázt, amelynek elégetésével villamos energia és hő keletkezik. A hőt a település Gyémánt fürdőjének fűtésére használják fel, míg a villamosenergiát az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vásárolja meg. A technológiai folyamat végtermékeként keletkező szagtalan maradékanyag kiváló, istállótrágya minőségű tápanyagpótló. Hartdégen Gergely a projektcég, az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a társaságban 39 százalékos tulajdonrészt jegyez az önkormányzat, 21 százalék az AVE Magyarország, 40 százalék az AVE Tatabánya részesedése.

A jövő júniusra felépülő üzem a legmodernebb technológiát alkalmazza, zárt rendszerben, oxigénmentes környezetben égeti el a fermentálható hulladékot, teljesen szagtalan, nem terheli a környezetet, és olyan hatékony, hogy ugyanennyi energia előállításához egyébként évi háromezer tonna fát kellene felhasználni. Húsz-harminc új munkahely keletkezik a beszállítói háttérrel együtt, és ami még különlegesség, hogy az országban ez lesz az első olyan biogázüzem, amelynek önkormányzat is tulajdonosa – nyilatkozta az ügyvezető igazgató.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.