1 millió embernek ad majd otthont a világ legnagyobb tornya

Ha az X-Seed 4000 nevet viselő, majdnem 4000 méteres torony valaha megépül Tokióban, a ma legmagasabbnak tartott építményeket, mint az 509 méteres Taipei 101-et vagy az 527 méteres Sears Tower-t is lazán maga mögött fogja hagyni.

Az X-Seed 4000 egy utópisztikus felhőkarcoló-terv, melyet a tokiói kikötők környékén szándékoznak felállítani. Az épület alakját a környékbeli Fudzsi vulkanikus hegy ihlette, és energia szempontjából teljesen önellátó lenne; legfőképpen napenergiából biztosítanák energiaszükségleteit. A terveket a Taisei Construction Corporation készítette el, és szándékaik szerint az „intelligens építmény” fény-, hő- és légnyomás szabályozása a kültéri időjárási viszonyok függvényében működne. A mintegy 4 kilométeres toron közel 6 négyzetkilométernyi helyen létesülne, és ötszázezer embertől kezdve egészen egy millió ember beköltöztetésére is alkalmasnak ígérkezik. A pláne pedig az, hogy az átlagos felhőkarcolókkal ellentétben az X-Seed 4000 védelmet nyújtana lakói számára a magasságából adódó légnyomás és időjárásbeli ingadozás ellen A tervrajzok szerint napenergia segítségével tennék lehetővé az állandó környezeti viszonyokat a tornyon belül.

x-seed

Egyelőre az X-Seed 4000-et viszont csak egy utópista példaképnek tekintik a környezettudatos építkezés terén, mintsem megvalósítható projektnek. Már csak azért is, mert a becslések szerint a hatalmas felhőkarcoló megépítésének költségei akár 300 és 900 milliárd dollár (vagyis 65 és 194 billió forint) között is mozoghatnak.

x-seed

x-seed

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. Nem hittem el hogy milyen népséggé vált a japán egészen az atombalesetükig.
    A mostani hír is megerősít abban hogy valami egészen nincs rendben náluk agyilag. Földrengésveszélyes helyre ilyen monstrumot tervezni, hát ez tényleg őrület!!