10 fokos lehülés jön

Az enyhe napok után pénteken hidegfront érkezik, a hétvégén pedig erőteljes lehűlés veszi kezdetét.

Akik szeretek a havat, a hideg teleket, méltán irigykedhetnek nyugati szomszédunkra: Nyugat-Ausztriában ugyanis helyenként több mint 2 méter hó esett 4 nap leforgása alatt, írja az idokep.hu. Ekkora hóval ugyan nem kecsegtet itthon a tél, ám a hidegre már nem sokat kell várnunk. Csütörtökön az ország északkeleti harmadát kivéve még enyhe, napos időben bízhatunk (Kőbányán még a nárcisz is előbújt a földből, lásd jobbra Piros76 észlelőnk felvételén), pénteken virradóra azonban markáns hidegfront érkezik, feltámad az északnyugati szél, melyet a Dunántúl északi felén (főleg a Bakonyban és a Kisalföldön), valamint a főváros térségében viharos, 60-75 km/h közötti lökések kísérhetnek. Pénteken a hidegfront hatására északkeleten eleinte hó, hózápor, másutt havas eső, eső várható, napközben a gyors felhőátvonulásokból már inkább csak az északi megyékben alakulhatnak ki hózáporok.

Szombaton is szeles idő várható, valamint erőteljes lehűlés kezdődik: a nyugat-európa felett kiépülő anticiklon és a Kelet-európai-síkság felett mozgó ciklon áramlási rendszerében fagyos, sarkvidéki levegő áramlik majd a Kárpát-medence térségébe, előreláthatólag hétfőig nagyobb mennyiségű csapadékra nem, maximum hózáporokra számíthatunk, a jelenlegi modellfutások szerint azonban hétfőről keddre virradóra havazás kezdődhet. Vasárnap már napközben is mindössze fagypont közelébe emelkednek a csúcshőmérsékletek, a hét elején pedig már a nulla fokot sem fogják elérni – érdemes tehát előkeresni vastagabb kabátainkat.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.