10 fokos lehülés jön

Az enyhe napok után pénteken hidegfront érkezik, a hétvégén pedig erőteljes lehűlés veszi kezdetét.

Akik szeretek a havat, a hideg teleket, méltán irigykedhetnek nyugati szomszédunkra: Nyugat-Ausztriában ugyanis helyenként több mint 2 méter hó esett 4 nap leforgása alatt, írja az idokep.hu. Ekkora hóval ugyan nem kecsegtet itthon a tél, ám a hidegre már nem sokat kell várnunk. Csütörtökön az ország északkeleti harmadát kivéve még enyhe, napos időben bízhatunk (Kőbányán még a nárcisz is előbújt a földből, lásd jobbra Piros76 észlelőnk felvételén), pénteken virradóra azonban markáns hidegfront érkezik, feltámad az északnyugati szél, melyet a Dunántúl északi felén (főleg a Bakonyban és a Kisalföldön), valamint a főváros térségében viharos, 60-75 km/h közötti lökések kísérhetnek. Pénteken a hidegfront hatására északkeleten eleinte hó, hózápor, másutt havas eső, eső várható, napközben a gyors felhőátvonulásokból már inkább csak az északi megyékben alakulhatnak ki hózáporok.

Szombaton is szeles idő várható, valamint erőteljes lehűlés kezdődik: a nyugat-európa felett kiépülő anticiklon és a Kelet-európai-síkság felett mozgó ciklon áramlási rendszerében fagyos, sarkvidéki levegő áramlik majd a Kárpát-medence térségébe, előreláthatólag hétfőig nagyobb mennyiségű csapadékra nem, maximum hózáporokra számíthatunk, a jelenlegi modellfutások szerint azonban hétfőről keddre virradóra havazás kezdődhet. Vasárnap már napközben is mindössze fagypont közelébe emelkednek a csúcshőmérsékletek, a hét elején pedig már a nulla fokot sem fogják elérni – érdemes tehát előkeresni vastagabb kabátainkat.

Ajánlott tartalom

Átadták Miskolc új hulladékválogató üzemét

Átadták Miskolc több mint négy milliárd forintból épült új, nagy kapacitású szelektív hulladékválogató üzemét, melyhez korszerű hulladékátrakó állomást is létesítettek - tájékoztatta az MTI-t a megyei jogú város csütörtökön.