10 millió fa országa

Mit is jelent a címben megjelölt kifejezés? – Melyik országról van szó? – Adódik a kérdés.

Ez bizony Magyarország! Viszont nem a jelenlegi faállományról van szó, hanem arról a tervezett ültetési mozgalomról, amit végre kívánnak hajtani a közeljövőben lelkes önkéntesek társasága. A 10 milliós szám a magyar lakosság lélekszámát kívánja reprezentálni. Ez a cselekedet pedig az egyik legjobb és legolcsóbb módja a klímaváltozás elleni küzdelemnek. A fáknak ugyanis számos jótékony hatása van a környezetre és az emberi életre.

A MOZGALOM ELŐZMÉNYEI ÉS TERVEZETT MEGVALÓSÍTÁSA

Világszerte egyre több faültetési mozgalom indult már el. A teljesség igénye nélkül a legjelentősebbek a következők:

Kínai Nagy Zöld Fal – a Kínai nagy falról már mindenki hallott, de ez nem jelent egyet a Nagy Zöld Fallal, ami ugyanis egy telepített erdősávot jelent, ami szintén Kína északi részén húzódik és a Góbi-sivatag folyamatos terjeszkedését és az általa okozott porviharokat hivatott megfékezni. A projekt keretében 9 millió hektár erdő került telepítésre, ami Peking külső részétől egészen Belső-Mongóliáig tart. Indiai faültetés – hosszú időn keresztül India tartotta a világrekordot az egyetlen nap alatt elültetett fák tekintetében. 800 000 önkéntes 50 millió db fát ültetett el egy nap alatt, mellyel szintén a klímaváltozás ellen kívántak szembeszállni.

Az indiai rekordot azonban a közelmúltban Etiópia megdöntötte és az egyetlen nap alatt elültetett fák mennyiségét 200 millió darabra emelte. Ám itt nem akar megállni az Etióp Állam ugyanis a tervek szerint a célszám a 4 milliárd telepített fa lesz. A faültetés célja Kínához hasonlóan az aszályveszélyeztetett területek csökkentése.

A kezdeményezés egy 2019. júliusi Facebook posztból nőtte ki magát országos mozgalommá. Egy civil szervezet fejéből pattant ki az ötlet, hogy magyar lakosonként 1 darab fa elültetésre kerüljön a környezetvédelem jegyében. A kezdeményezés hivatalos Facebook oldalát azóta több, mint 33 000-en követik, ahol nyomon követhető a szervezet aktivitása. A civilek idén már meg is tartották a „nulladik évi próbaültetést” is, melynek keretében már 11 000 db fa elültetésre is került. Ez persze eltörpül a kitűzött célszámtól, de a szimpatizánsoknak köszönhetően nem tűnik teljesíthetetlennek a kihívás. 2020 tavaszán fognak igazán felpörögni az események, mikor is az eddigieknél lényegesen nagyobb volumenű telepítések vannak tervben. Fontos kiemelni, hogy a szerveződés mögött nem áll semmilyen szervezet, sem alapítvány. Az elindított akciót a civilek felajánlásokból finanszírozzák, és ebből vásárolják meg a telepíteni kívánt csemetéket. A mozgalom pedig jelenleg 125 településen van jelen. Az ültetés mellett kiemelten fontos, hogy a megfelelő utógondozás is, ezért a telepített fákat helyi önkéntesek veszik gondozásba.

A FATELEPÍTÉS POZITÍV HATÁSA

Mivel természetesnek vesszük a fák létezését ezért elsőre nem is gondolnánk mennyi pozitív hatásuk van a földi létre. A fák nyújtotta pozitív hatások a következők:

  • fotószintézis révén elnyelik a légkörben lévő szén-dioxidot és oxigént biztosítanak az élőlények számára,
  • otthont adnak megannyi életformának (madarak, rágcsálók, rovarok),
  • árnyékot szolgáltatnak a. nagy melegben,
  • csökkenti a városi hőszigethatást akár 4-5 fokkal is,
  • páratartalom alakításában jelentős szerepük van,
  • a fás, természetközeli környezet emeli a környékbeli ingatlanok értékét,
  • a fák bizonyíthatóan kedvező hatással vannak az emberek lelkivilágára.

Mivel a fák az elsőszámú bolygómentő eszközök, ezért van szükség arra, hogy meglévő erdőinket óvjuk, illetve javítsunk az erdősültség szintjén. Ugyanakkor nem mindegy miként is állunk neki a fatelepítésnek. Az ültetés során több szempontot is érdemes figyelembe venni, illetve esetenként érdemes szakember segítségét is kérni. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen típusú fát, milyen talajba, milyen mélységben és hova ültetünk. Javasolt őshonos és városi környezetet is jól tűrő fajtákat telepíteni, mint például: berkenye, gyertyán, hárs, kőris, stb. A faültetésnél figyelembe kell venni, hogy az adott fajta a későbbiekben milyen lombkoronával és gyökérzettel fog rendelkezni, ezért érdemes azt az épületektől kellő távolságban elhelyezni. A csemete gyökérzetét figyelembe véve kellő nagyságú gödröt kell ásni, melyet érdemes némi tápsóval beszórni. A fát típusától függő mélységbe kell a gödörbe helyezni, majd visszatemetni és tömöríteni a kiásott földet úgy, hogy a csapadék a fa gyökérzete irányába szivárogjon el. Érdemes a frissen elültetett növényt a procedúra befejeztével alaposan megöntözni.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.