10 perc töltés és száguldhat tovább az elektromos autó

Amerikai egyetemisták csoportja egy olyan elektromos autó fejlesztésén dolgozik, mely felveheti a versenyt, mely maga mögé utasíthatja a jelenlegi elektromos járműveket.

A legtöbb potenciális vásárló a töltés kellemetlenségei és hosszúsága miatt aggódik a leginkább az elektromos járművekkel kapcsolatban. Ezt a problémát kívánja megoldani a kutatócsoport, elektromos autójukat mindössze 10 perc alatt fel lehet tölteni. A kész fejlesztés előtt még hosszú út áll, a munka várhatóan 2010 harmadik negyedévében fejeződik be.

A diákok egy 2010-es Mercury Milan hibridet alakítanak át egy lítium-vasfoszfát akkumulátorral és egy 187 kW SatCon motorral rendelkező elektromos autóvá. Több szempont is a lítium-vasfoszfát elemek mellett szólt- már három éve elérhetők a piacon, alacsony a belső ellenállásuk és elektrokémiai tulajdonságaik biztonságosabbá teszik az akkumulátort egy esetleges karambol, vagy ütközés esetén. A motor eredetileg 15 000 kilogrammos elektromos buszok számára készült, ez kapott helyett a 2 tonnás Mercury-ban. Ennek megfelelően a kísérleti jármű 9 másodperc alatt gyorsult fel 60 mérföld/órára, és 100 mérföld/órás csúcssebességet produkált a 12 000-es fordulaton.

Amennyiben a csoport sikerrel jár, és valóban 10 perc alatt feltölti elektromos autóját, a tömegtermelésre akkor sem lehet számítani. Amerikában már megkezdődött a töltőállomások infrastruktúrájának kiépítése, melyeket a fejlesztés szükségtelenné tenne. A másik akadály az akkumulátor borsos, mintegy 80 000 $-os ára.

A kutatócsoport által fejlesztett elektromos autóról alább tekinthető meg egy videó.

Ajánlott tartalom

A horvát kormány kétszeresére növeli a krki LNG-terminál kapacitását

A krki LNG-terminál (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) kapacitásának megduplázásáról és a gázvezeték-hálózat bővítéséről döntött a horvát kormány ülésén.