100 év alatt mennyire terjedtek el a napelemes rendszerek?

Több mint 100 éve terjednek a napelemes rendszerek a világban.

Korábbi cikkünk folytatásaként bemutatjuk a napelemek főbb mérföldköveit, melyek lefektették az alapokat ahhoz, hogy manapság az egyik legelterjedtebb, és legjobb hatásfokú fenntartható energiatermelési móddá válhassanak a napelemes rendszerek.

19. század vége – az első napelem megépítése

1883-ban Charles Fritts amerikai feltaláló megépítette az első modern értelemben vett napelemet. Ez a kezdetleges eszköz már magában foglalta mindazokat az alkotórészeket, amelyeket a mai napelempanelek is tartalmaznak. Fritts a félvezető szelént vékony, aranyfilmmel vont be, ami képes volt áramot előállítani. Bár a feltaláló által készített egyszerű berendezés hatásfoka csak nagyjából 1%-ra volt tehető, mégis meghatározó volt a piac fejlődése szempontjából. Néhány évvel később világszerte több tudós is komoly eredményeket ért el ezen a területen. 1887-ben Heinrich Hertz felfedezte a fényelektromos jelenséget, majd Alexandr Sztoletov orosz és Wilhelm Hallwachs német fizikusok is felfedezték, hogy az ultraibolya sugarak a negatív töltésű fémlapból negatív töltést szabadítanak fel. Erre alapozva mindketten megépítették saját napelemeiket. Ezek az eredmények jelentették azt a fordulópontot, ami igazán útra indította a napelemek evolúciós fejlődését.

20. század első fele – világhódító útjára indulnak a napelemek

Az első modern napelemszabadalmat Russel Ohl jegyezte be 1946-ban. A már hatékonyan működő, széles körben alkalmazható, szilícium félvezetővel szerelt napelemet 1954. április 25-én fejlesztették ki a Bell Laboratories tudósai. A nagyközönség először akkor figyelt fel a napelemek jelentette technológiai újdonságra, amikor 1958-ban az USA alkalmazta azt a Vanguard-1 műhold megépítéséhez. A hidegháborús időszakban ugyan folyamatos fejlesztések történtek a világ minden táján, de a fotovoltaikus eszközök ára magasan maradt

20. század második fele – árcsökkenés

A technológia korai magas költsége azzal volt magyarázható, hogy azt főként az űrkutatásban hasznosították. A drasztikus árcsökkenést végül azt tette lehetővé, hogy az 1960-as években elterjedt az integrált áramkörök használata. 1971-ben 1 W napelemmel történő energiatermelés költsége már 100 dollárra csökkent. lliot Berman 1969-ben megalapította a Solar Power Corporationt, és elmélete szerint a hagyományos módon történő energiatermelés költségei olyannyira megemelkednek, hogy a napenergia idővel versenyképessé válhat a fosszilis energiahordozókkal szemben. Berman számításai szerint a napelemeknél a 20 USD/kW-os előállítási ár esetén komoly kereslet támadna a technológia iránt. Ennek érdekében pedig nagy hangsúlyt fektettek a termék fejlesztésére.

20. század vége – általános elterjedés

A napelemek általános elterjedésében jelentősen közrejátszott, hogy a Nemzeti Tudományos Alapítvány létrehozta a napenergiás alkalmazások kutatásával és fejlesztésével foglalkozó részlegét. A napenergia hasznosításának egy újabb lökést adott az 1973-as olajválság, amikor is világossá vált, hogy a fosszilis energiahordozók nem tudják biztosítani az emberiség töretlen fejlődését. Erről tanúskodik az is, hogy több olajipari vállalat is napelemek fejlesztésével foglalkozó vállalt felvásárlásába kezdett.

20. század – a napenergia versenyképessé válik

A napelemekben rejlő lehetőségeket az 1900-as évek végétől egyre több és több ország és cég ismerte fel. A napenergia egy kutatási területből iparággá vált! Ehhez az is hozzájárult, hogy egyre nagyobb hangot kapott a fenntartható fejlődés, mely olyan energiatermelési módokat támogat, melyek nem járnak károsanyag-kibocsátással. A nagy árrobbanást a távol-keleti cégek piacra lépése hozta meg. Japán, Kína, Dél-Korea és további ázsiai országok olyan nagy mennyiségű, ugyanakkor többnyire jó minőségű termékkel látták el a világpiacot, hogy az árak drasztikusan csökkenni kezdtek. A költségek 2010 óta 70% -kal csökkentek, így a napenergia-termelés versenyképessé vált a villamosenergia-termelés más formáival szemben. A napelemes rendszerek így már a társadalom számára is könnyedén elérhetővé váltak, nem számítottak tovább luxus termékeknek.

Ajánlott tartalom

Mi az energetikai tanúsítvány és miért van egyre nagyobb jelentősége Budapesten?

Az energetikai tanúsítványnak egyre nagyobb jelentősége van a budapesti ingatlanok adásvétele során. Az emelkedő energiaárakra való tekintettel az ingatlanok rezsiköltségének egyre nagyobb jelentősége van. Mi az energetikai tanúsítvány és mit kell róla tudni?