100% újrahasznosított anyagból lesz az iPhone

Nagyon jó célt tűzött ki maga elé az Apple: kizárólag újrahasznosított alapanyagokat akar felhasználni a termékeiben.

Időpontot még nem kapcsoltak ehhez a célhoz, de a lényeg az, hogy az Apple meg akar szabadulni a gyanús hátterű beszállítóktól. Az elektronikában használt ásványokhoz gyakran tapad vér. A beszállítók egy része nem foglalkozik azzal, hogy esetleg tömeggyilkos afrikai hadurak uralják a bányákat, és/vagy gyerekek túrják a földet embertelen körülmények közt. A nyugati világ civil jogvédő szervezetei pedig általában nem a beszállítókat veszik elő, hanem az Apple kapja tőlük a pofonokat. A környezetvédelmi és emberbaráti előnyök mellett üzletileg is nagyon előnyös lehet, mind az Apple, mind az Egyesült Államok számára, ha kifejlesztik az újrahasznosításhoz szükséges technológiákat.
Úttörők akarunk lenni egy zárt beszállítói lánc létrehozásában, hogy a termékek kizárólag megújuló erőforrások és újrahasznosított anyagok felhasználásával készüljenek, és ne kelljen ásványokat bányászni. – ezt írja az Apple 2017-es felelősségvállalási jelentése. Fókuszáljunk a mondanivaló első felére, a zárt beszállítói láncra, amivel az Apple megszüntethetné a függőségét minden külső tényezőtől. Így a gyártás simán visszavihető lenne az USA-ba, és Kína nem tudná azzal zsarolni a céget, hogy drágábban adja el neki a ritkaföldfémeket. Az Apple nem fogalmazta meg célként a kínai gyártás beszüntetését, de az újrahasznosítás ezt a lehetőséget is megteremtené. Az Apple az energiatermelésben már bizonyította elkötelezettségét: az általa használt elektromos áram 96 százaléka megújuló erőforrásokból származik. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.