1000 háztartást lát el az új hazai szélerőműpark

Legfeljebb húsz, egyenként 2 MW névleges teljesítményű szélerőművet építene az Alerion Földvár Szélerőmű Kft. Dunaföldvár külterületén 11 milliárd forintból.

Az Alerion Földvár Szélerőmű Kft.-t az Alerion Hungária Energetikai Kft. projektcégeként, annak 100 százalékos tulajdoni hányadával hozták létre a Dunaföldvárra tervezett szélerőmű-park projekt megvalósítása céljából. Az olasz Alerion cégcsoport megújuló energiaforrások hasznosításával történő villamosenergia-termelése évtizedes hagyományokra tekint vissza. Olaszországban működő kilenc szélerőmű-parkja összesen 242 MW beépített kapacitással üzemel, és további szélerőmű-parkok építése van folyamatban Romániában, valamint Bulgáriában.
Az előzetes mérési és kutatási eredmények alapján Dunaföldvár külterületének nyugati része alkalmas egy körülbelül 30-35 MW beépített kapacitású szélerőmű-park megvalósítására, vázolta Lipcsei Eszter jogtanácsos, a cég képviselője. A 11 milliárd forintra tervezett beruházás maximum 20 darab, 100 méter magas toronyból, 45-50 méter hosszúságú rotorlapáttal felszerelt, körülbelül 2 MW névleges teljesítményű szélerőműből, továbbá transzformátor alállomásból állna, emellett magában foglalja az érintett külterületi földúthálózat egy részének megerősítését is.

A cég erőművenként évi 3,5 millió kilowattóra (kWh) villamosenergia-termeléssel számol, azaz minden szélerőmű hozzávetőleg ezer háztartásnak tud áramot biztosítani, háztartásonként 2 személyt és 3.500 kWh áramfelhasználást feltételezve, károsanyag-kibocsátás nélkül – ismertette a jogtanácsos. Kiemelte, hogy a tervezett park ugyan túlnyomó részt termőföldet érint, a beruházás által elfoglalt teljes terület 99 százaléka azonban továbbra is mezőgazdasági célokra hasznosítható, hiszen egy szélerőmű teljes helyigénye körülbelül 2000 négyzetméter. A szélerőművi kapacitások kiosztására vonatkozó pályázat várhatóan 2013-ban jelenik meg legközelebb. A részvétel előfeltétele, hogy a beruházó a szükséges engedélyeket – környezetvédelmi, építési és kiserőművi összevont engedélyt – megszerezze, így az Alerion Földvár Szélerőmű Kft. jelenleg ezen hosszadalmas engedélyezési eljárások megindítását készíti elő. A kivitelezés körülbelül 12 hónapot venne igénybe és legkorábban 2014 első negyedévében kezdődne, amennyiben az említett pályázaton sikerrel járnak – közölte a cég képviselője.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.