1000 kilométert is megtehet majd egy elektromos autó

Napjainkban még viszonylag kis hatótávolság jellemzi az elektromos gépkocsikat. Ennek oka, hogy az akkumulátorok sok helyet foglalnak. Ezen változtatnának a Fraunhofer Társaság tudósai.

Az elektromos járművekben – modelltől függően – akár több száz vagy több ezer akkumulátor is lehet, amelyek működését szenzorok felügyelik. Az akkumulátorok házai és vezetékei töltik ki az autókban rendelkezésre álló hely több mint 50%-át. A Fraunhofer Társaság Kerámia Technológiák és Rendszerek Intézete, valamint az intézmény partnerei – a ThyssenKrupp System Engineering és az IAV Automotive Engineering – az üzemanyagcelláknál alkalmazott úgynevezett bipoláris elektródákat használják a lítium akkumulátoroknál. Ezek fémes fóliák, amelynek mindegyik oldalát kerámiaréteggel látják el. Így a fóliák egyik oldal anód, míg a másik katód lesz. Az első laboratóriumi tesztek sikeresek voltak.

Az új rendszerben az akkumulátorokat nem egymás mellé, hanem egymásra helyezik el, ezáltal több egység fér el ugyanakkora helyen. Az elektromos ellenállás jelentős mértékben csökken és az akkumulátorok elektródái úgy épülnek fel, hogy az energiát nagyon gyorsan leadják, majd újra felveszik. Dr. Mareike Wolter, az intézet projektvezetője kijelentette, hogy az új elhelyezési koncepciónak köszönhetően az elektromos gépkocsik hatótávolsága a jövőben akár az 1000 kilométert is elérheti. Wolter hozzátette, hogy a bipoláris elektródákat úgy tervezték meg, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, minél több energiát tároljanak, egyszerűen előállíthatók legyenek és sokáig működjenek. Az első lépés az, hogy a kerámiaanyagokat megbízhatóan tudják reprodukálni, míg a második lépés, hogy nagyobb méretű akkumulátorokat gyártsanak. Az első járműves tesztekre 2020-ig kerülhet sor.

KATT IDE ÉS LÉGY TAGJA HAZÁNK EGYIK LEGNAGYOBB FACEBOOK ZÖLD KÖZÖSSÉGÉNEK!

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.