110 milliárd forintos szélerőmű parkot lájkol a Facebook

A technológiai óriás az adatközpontjait megújulókkal akarja üzemeltetni. A legújabb gigaközpontja csak szélenergiát használ, ezért egy szélerőmű parkkal kötött szerződést a Facebook.

A Facebook a világ számos pontján található adatközpontjaiban növelni szeretné a megújulókból származó energia felhasználását. Ennek érdekében megállapodott az Enel Green Power North America vállalattal, hogy megvásárolja a 200 megawatt teljesítményű Rattlesnake Creek szélerőmű teljes áramtermelését. A szélpark a nebraskai, Dixton megyében épül meg és 2029-ig több fázisban bővítik a parkot, a Facebook pedig garanciát vállalt arra, hogy 350 megawatt teljesítményig onnét vásárolják az áramot a nebraskai Papillonban épülő 970 ezer négyzetméteres új adatközpontjuk üzemeltetéséhez.

Az üzleti terv része

Az adatközpontok 100 százalékos megújuló energiával történő működtetése a Facebook üzleti tervének része – nyilatkozta a CNBC beszámolója szerint Bobby Hollis, a Facebook globális energiaforrások igazgatója. Mark Zuckerberg azt írta Facebook oldalán a papillioni adatközpontról, hogy „ Ez lesz a kilencedik adatközpontunk, 100 százalékosan tiszta és megújuló energiával működik és több ezer munkahelyet fog teremteni a környéken az elkövetkező években.”

101 szélkerék

A Rattlesnake Creek szélerőmű első üteme várhatóan 2018 végéig elkészül. Az erőmű a Rattlesnake Creek Wind Project tulajdonában van, ami az Enel Green Power North America leányvállalata. A beruházás költsége eléri a 430 millió dollárt, vagyis a 110 milliárd forintot. A nagyjából 15 ezer hektár nagyságú szélerőmű parkban az első ütemben 101 darab Acciona AW125-3.15 megawattos turbinákat helyeznek üzembe, melyeket egy 230kV-os vezetékkel kapcsolnak rá a park déli részén áthaladó, az NPPD által üzemeltetett kelet-nyugati vezetékre, írja az nrgreport.com.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.