110 milliárd forintos szélerőmű parkot lájkol a Facebook

A technológiai óriás az adatközpontjait megújulókkal akarja üzemeltetni. A legújabb gigaközpontja csak szélenergiát használ, ezért egy szélerőmű parkkal kötött szerződést a Facebook.

A Facebook a világ számos pontján található adatközpontjaiban növelni szeretné a megújulókból származó energia felhasználását. Ennek érdekében megállapodott az Enel Green Power North America vállalattal, hogy megvásárolja a 200 megawatt teljesítményű Rattlesnake Creek szélerőmű teljes áramtermelését. A szélpark a nebraskai, Dixton megyében épül meg és 2029-ig több fázisban bővítik a parkot, a Facebook pedig garanciát vállalt arra, hogy 350 megawatt teljesítményig onnét vásárolják az áramot a nebraskai Papillonban épülő 970 ezer négyzetméteres új adatközpontjuk üzemeltetéséhez.

Az üzleti terv része

Az adatközpontok 100 százalékos megújuló energiával történő működtetése a Facebook üzleti tervének része – nyilatkozta a CNBC beszámolója szerint Bobby Hollis, a Facebook globális energiaforrások igazgatója. Mark Zuckerberg azt írta Facebook oldalán a papillioni adatközpontról, hogy „ Ez lesz a kilencedik adatközpontunk, 100 százalékosan tiszta és megújuló energiával működik és több ezer munkahelyet fog teremteni a környéken az elkövetkező években.”

101 szélkerék

A Rattlesnake Creek szélerőmű első üteme várhatóan 2018 végéig elkészül. Az erőmű a Rattlesnake Creek Wind Project tulajdonában van, ami az Enel Green Power North America leányvállalata. A beruházás költsége eléri a 430 millió dollárt, vagyis a 110 milliárd forintot. A nagyjából 15 ezer hektár nagyságú szélerőmű parkban az első ütemben 101 darab Acciona AW125-3.15 megawattos turbinákat helyeznek üzembe, melyeket egy 230kV-os vezetékkel kapcsolnak rá a park déli részén áthaladó, az NPPD által üzemeltetett kelet-nyugati vezetékre, írja az nrgreport.com.

Ajánlott tartalom

Jó hírt kapott, aki napelemes pályázati pénzre várt

Az Energiaügyi Minisztérium szerdai Facebook-posztjában jelentette be, hogy az új Napenergia Plusz Programban már több mint 50 milliárd forint értékben ítéltek meg támogatásokat több mint 12 ezer háztartás számára.