12 ezer embert evakuáltak a vulkánkitörés miatt

Tizenkét ezer embert evakuáltak vasárnap, amikor az indonéziai Észak-Szumátrán kitört egy vulkán. Sérültekről egyelőre nincs hír.

Az indonéz nemzeti katasztrófavédelmi központ szerint a Sinabung vulkán mintegy ezerötszáz méter magasan füstöt és hamut lövelt ki magából. A hatóságok ezt követően döntöttek a vulkán környékén élők  – tizenkét ezer ember – evakuálása mellett.
A Szumátra szigetének északi részén lévő, 2451 méter magas vulkáni hegység helyi sajtójelentések szerint nem sokkal éjfél után tört ki. A BBC szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy több kilométeres távolságból látni lehetett a lávát. Bár a vulkán szombaton egész nap füstöt okádott, a hatóságok nem emelték a riasztási szintet egészen addig, amíg éjfél után a láva is meg nem jelent, ekkor a legmagasabb fokú riadókészültséget léptették életbe – írja a BBC.
Egy helyi lap, a Medan Tribune idézett egy helyi lakost, aki azt mondta: pánikba esett és futni kezdett, amikor a láva megindult felé, “mint egy tűzgolyó”.
A Sinabung vulkán 400 éve most tört ki először. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A helyszínen egy szakértőkből álló csoport tanulmányozza a vulkán további aktivitását. Priyadi Kardono, az indonéz katasztrófavédelem munkatársa azt mondta a BBC-nek: többen már hazatértek otthonaikba, miután csökkent a vulkán aktivitása.
Indonézia a Csendes-óceánnak abban a térségében helyezkedik el, ahol különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkánkitörések. Az ország több mint tizenhét ezer szigetén 500 vulkán található, közülük 128 aktív, és ebből 68 veszélyesnek számít.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.