Forrás: EU-Solar

1,3 milliárd forintot biztosítanak a kórházi klímák javítására

A hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, a kórházi klímák javítására 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén – mondta el a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn reggel a Kossuth rádióban.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Takács Péter hozzátette, kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, de egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége. A problémákat a kórházak belső ellátásszervezéssel meg tudták oldani. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a hőhullámokhoz való alkalmazkodás érdekében három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, ez idő alatt a kormány több mint 10 milliárd forintot fordított a területre. Budapesten és környékén, illetve a nagyobb vármegyei kórházak közül 14-ben történt teljes klímacsere. Takács Péter kiemelte, a műtőket ellátó klímáknak olyan levegőt kell biztosítani, hogy kórokozók ne juthassanak a nyílt műtéti sebekbe, ezért nagy méretű és költséges berendezések. A Kútvölgyi kórházban egy teljes emeletet foglal el a légkondicionáló.

Az egészségügyi államtitkár szólt arról is, hogy a berendezések javítását számos esetben alkatrészhiány lassítja, ezért ipari, konténer méretű mobil klímák beszerzésének lehetőségét vizsgálják, hogy a lehető leghamarabb pótolni lehessen a kiesett hűtőkapacitást. Takács Péter a témáról az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, sajnos a klímaváltozás miatt nálunk is napi gyakorlat lehet, ami a mediterrán országban már két évtizede megszokott, hogy a legnagyobb hőterhelés idején néhány nappal eltolják a halasztható műtéti beavatkozásokat. Az államtitkár szólt arról is, hogy szerdán és csütörtökön tanácskoznak Budapesten az unió egészségügyi miniszterei. Kiemelt téma lesz az európai egészségügyi rendszerek ellenállóvá tétele a klímaváltozás hatásaival szemben. Magyarország uniós elnöksége segít ennek előmozdításában, azonban ez nemcsak egészségügyi, hanem energetikai, iparfejlesztési kérdés is, tehát közös európai koordinációra van szükség – mondta Takács Péter.

Ajánlott tartalom

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása. A megbeszélések során a felek értékelték az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetét, valamint megvitatták az ágazat előtt álló kihívásokat és a zöld átállásban rejlő gazdasági lehetőségeket - közölte csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).