1300 darab elektromos töltőállomást terveznek 2012-ig

A londoni elektromos töltőállomások száma robbanásszerű növekedés előtt áll. Jelenleg 250 nyilvánosan elérhető töltőállomás van, 2012-re azonban ez a szám városszerte 1300-ra nő.

Jövőre már több elektromos töltőállomás lesz a városban, mint hagyományos benzinkút. Jelenleg 17.000 hibrid vagy tisztán elektromos járművet használnak London területén. A londoni polgármester úgy kívánja ezt a számot 100.000-re növelni és ezzel a várost Európa elektromos jármű központjává tenni, hogy könnyebbé teszi a járművek töltését. A Source London nevű cég az Egyesült Királyság első, tagsági díjas rendszeren alapuló elektromos töltőállomás-hálózatát üzemeltető vállalata. A csatlakozási díj 30.000 Ft-nak megfelelő font, az összeg kifizetése után a tagok bárhol a városban bármely töltőponton feltölthetik autóikat. A töltőpontok általában parkolókban, metróállomások közelében, bevásárlóközpontok és hipermarketek mellett, valamint lakónegyedek vonzáskörzetében találhatók meg.

 
Mivel a potenciális elektromosautó-vásárlók számára a legnagyobb visszatartó erő az a félelem, hogy menet közben lemerülnek az autó akkumulátorai, ez a fejlesztés lökést adhat annak a tervnek, hogy minél több embert vonjanak be az elektromos közlekedésbe. Az elektromos autók tulajdonosainak már most sem kell megfizetniük a mintegy 3.000 Ft-nak megfelelő dugódíjat, amely tény ugyancsak nyomós érv lehet a vásárlás mellett. Jelenleg szintén érvényben van egy kizárólag elektromos autókra vonatkozó kedvezmény, amely alapján az autó árának 25%-át, de legfeljebb kb.1,5 millió Ft visszatérítenek a vásárlóknak, hogy az embereket elektromos autó vásárlására ösztönözzék. Szintén dolgoznak egy olyan nemzeti töltőállomás hálózat kialakításán, amelyben a különböző városokban már meglévő hálózatokat egységesítenék és így az eltérő szabványok csereszabatossá válhatnának.

 
A fentiek csak egy részét képezik Boris Johnson polgármester nagyszabású közlekedésfejlesztési terveinek. Már működik a Barclays Cycle Hire nevű kerékpár kölcsönzési rendszer, amellyel már olyan szorosan összefonódott a polgármester neve, hogy a kerékpárokat egyszerűen csak „Boris bringá”-nak nevezik. A polgármester választási ígéreteinek egyike volt, hogy ismét forgalomba állítják a hőn-szeretett emeletes buszokat és lecserélik a mélységesen utált csuklós buszokat. A meghirdetett tenderen nyertes buszokat most mutatták be, 5 darab jövőre áll forgalomba, 2013-ra pedig 30-40 tagúra bővül a járműpark. Az új Routemaster modell hibrid üzemű, és 35%-kal  kisebb a károsanyag-kibocsátása, mint egy dízelüzemű buszé és 15%-kal kisebb, mint egy hibrid autóé. A beépített GPS technológia lehetővé teszi, hogy forgalmi csomópontokban a jármű tisztán elektromos üzemre váltson, amely hozzájárul a zsúfolt területek levegőminőségének javításához. A korábbi modellhez hasonlóan az új busz is nyitott peronnal rendelkezik, hogy az utasok le- és felugorhassanak. Szállító kapacitása 87 fő, 62 ülő- és25 állóhellyel, ami fele a csuklós buszok kapacitásának.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.